Hlavní obsah

Teru Menclová patří k nejúspěšnějším landscape fotografům u nás. Fotky publikuje na Instagramu

Rozhovor s fotografkou Teru MenclovouVideo: Mikulas Pejcha

 

Reklama

Teru Menclovou, úspěšnou fotografku a blogerku baví hlavně krajinářská fotografie. Vydali jsme se ji proto vyzpovídat na jednu z jejích oblíbených lokací. A taky jsme si při tom trochu zasportovali, protože nás čekala cesta do kopce, abychom získali ten správný výhled.

Článek

Landscape, nebo-li krajinářská fotografie, v poslední době zaplavuje nejen sociální média. Ovšem počet lidí, kteří se jí věnují není příliš vysoký. Ještě méně je těch, o kterých je slyšet.

„V současné době nás ještě tolik není. Respektive je taková starší sorta fotografů, která si to fotí hlavně do šuplíku a pak taková nová nastupující generace, která fotí na Instagram,“ vysvětluje Teru Menclová.

A je to vidět i v řeči čísel. Podle Teru Menclové je v Čechách zhruba patnáct velkých instagramových účtů, které nabízí obsah v podobě krajinářské fotografie. Ovšem i počet sledujících ukazuje, jak si Češi na tomto poli zatím vedou.

„Docela slabě, Instagram se v jiných zemích etabloval dříve. Jsou i fotografové, co mají i dva miliony followers. My máme tak do těch sto tisíc,“ konstatuje Teru Menclová, která se svými téměř padesáti tisíci sledujících patří spíše k té šťastnější polovině u nás.

K focení se dostala při studiu žurnalistiky a k Instagramu při svém studiu v Madridu. Láska k cizím krajinám jí zůstává dodnes. Když se podíváme na Instagram Teru Menclové, můžeme nabýt dojmu, že je neustále na cestách. Zeptali jsme se, jestli cestuje sama, nebo jestli je to pro ni skupinová záležitost.

„Někdy sama, někdy s lidmi z Instagramu, odvíjí se to od toho co zrovna potřebuji,“ říká Teru Menclová.

Na jejím Instagramu to ale působí skoro tak, že kromě cestování toho už moc stíhat nemůže. Přesto se věnuje svatební fotografii a kurzům pro fotografy a instagramery.

Více o Teru Menclové se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované