Hlavní obsah

Tesco se stáhlo z Číny, prodalo podíl v partnerské firmě

Foto: Creative Commons

Ilustrační fotografie.

Reklama

Největší britský maloobchodní řetězec Tesco dokončil stahování z Číny. Za 275 milionů liber, tedy 8,3 miliardy korun, prodal dvacetiprocentní podíl ve firmě vlastněné s čínským partnerem China Resources Holdings (CRH).

Článek

Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení a dodala, že krok jí umožní soustředit se na její hlavní podnikání.

Tesco vstoupilo na čínský trh v roce 2004, ale mělo problém se na něm prosadit. Uzavřelo proto v roce 2014 partnerství s CRH. Společný podnik tehdy spojil 131 čínských prodejen Tesca s více než 3000 obchody CRH.

Tesco se už stáhlo z Japonska, ze Spojených států a z Jižní Koreje. Nyní firma přezkoumává své zbylé aktivity v Asii, což by podle agentury Reuters mohlo vyústit v odchod z Thajska a z Malajsie.

Tesco by pak kromě Británie zůstalo přítomno jen v Irsku a ve střední Evropě – v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Odchod z Asie by mohl být jedním z posledních skutků šéfa firmy Davea Lewise, který v čele společnosti stojí od roku 2014. V říjnu jej nahradí Ken Murphy.

Na český trh Tesco vstoupilo v roce 1996. V účetním roce 2018/2019, který skončil 28. února 2019, zde firma meziročně téměř zdvojnásobila zisk na 2,53 miliardy korun. Tržby řetězce mírně klesly, a to o dvě procenta na zhruba 44,56 miliardy.

Reklama

Související témata:

Doporučované