Hlavní obsah

Tesla na jihu Austrálie připojila k síti největší baterii na světě. Umí vyrobit energii pro třicet tisíc domácností

V Austrálii mají největší lithium-iontový akumulátor na světě, stojí za ním Elon MuskVideo: Reuters

 

Reklama

Akumulátor má kapacitu 100 megawattů. Na výpadek energie, se kterými se tato oblast často potýká, může baterie reagovat ve zlomku vteřiny.

Článek

Americká společnost Tesla připojila v Austrálii k síti největší lithium-iontovou baterii na světě. Její šéf Elon Musk tím splnil svůj slib, že bude gigantický akumulátor uveden do provozu do pouhých sta dní od podepsání smlouvy. V opačném případě by ho firma postavila zadarmo. Baterie, kterou Tesla nainstalovala poblíž města Jamestown, je připojena k síti ve větrné elektrárně francouzské společnosti Neoen.

Akumulátor by měl pomoci vyřešit časté výpadky elektřiny, které jih Austrálie trápí. Může za ně přechod od uhelných elektráren k větrným zdrojům, jejichž produkce je méně stabilní. A do provozu byl uveden v pravý čas. V Austrálii začíná léto, se kterým spotřeba energie výrazně stoupá, a to kvůli hojnému používání klimatizací. Teploty v oblasti stoupají pravidelně nad 30 stupňů Celsia.

Díky kapacitě 100 megawattů dokáže akumulátor vyrobit dostatek energie na pokrytí asi 30 tisíc domácností po dobu jedné hodiny.

Podle zastánců stavby pomůže baterie stabilizovat síť v regionu, který je z 40 procent závislý na zdrojích z větrné energie. V období bezvětří, právě v letních měsících, je jí proto mnohdy nedostatek. V takovém případě může akumulátor na výpadek reagovat ve zlomku vteřiny.

Kritici podpory obnovitelných zdrojů naopak namítají, že je baterie „hollywoodským řešením“ v zemi, která je ve výrobě elektřiny stále ze dvou třetin závislá na fosilních palivech.

Kolik Austrálie za baterii zaplatí, zatím strany nezveřejnily. Projekt je součástí širšího plánu v objemu 510 milionů australských dolarů, tedy asi 8,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované