Hlavní obsah

Tesla otevřela prodejnu v Praze. Je první v bývalém východním bloku

Prodejna Tesly v pražských Vysočanech.

Reklama

Nejznámější výrobce elektromobilů na světě otevřel svoji vůbec první prodejnu i v Česku. Americká Tesla ji zřídila v místě svého už existujícího autorizovaného servisu v pražských Vysočanech. Tím se Česká republika stala první zemí bývalého východního bloku, ve které má Muskova automobilka jak prodejní pobočku, tak opravnu svých aut na elektrický pohon.

Článek

Češi si až doteď museli elektromobily od Tesly kupovat hlavně v sousedním Německu nebo Rakousku. Do konce dubna s nimi museli do zahraničí jezdit i kvůli servisu. Nyní ale poté, co ve Vysočanech na jaře otevřela svoji opravnu, připojuje kalifornská firma také první prodejnu.

Americká automobilka v Praze nabízí zájemcům k vyzkoušení všechny své vozy, které sjíždí z jejích výrobních linek. Ceny Modelu S, X a také Modelu 3 určí ceník jednotný pro celý trh v České republice.

Prodeje elektromobilů v Česku od ledna do června

Nových elektromobilů se v Česku za letošní první půlrok prodalo 324. Šlo o vozy s čistě elektrickým pohonem a jejich prodej se za sledované období zvýšil o pětinu. Údaje o tom jsou dostupné u Svazu dovozců automobilů. Vůbec nejprodávanějším byl Nissan, který prodal 87 svých vozů. Za ním se umístily shodně s 66 auty značky BMW a VW. Následovala Hyundai se 40 automobily a až za ní Tesla se svými 36 elektromobily.

Prodeje a ztráty Tesly

Americký podnik miliardáře Elona Muska prodal za letošní třetí čtvrtletí rekordních 97 tisíc vozů na elektrický pohon, které výhradně vyrábí. Za celý letošek pak Tesla chce dodat 360 tisíc a 400 tisíc vozů.

Co Musk automobilku před 16 lety založil, vykázala ztrátu asi 141 miliard korun. Její šéf ale v posledním roce několikrát uvedl, že to se brzy změní. I přesto, že v prvním pololetí vykázala ztrátu přes 23 miliard, míní Tesla být v letošním čtvrtém kvartálu v zisku.

Reklama

Doporučované