Hlavní obsah

Tesla se oklepává z propadu o 20 procent. Ostatní IT obři ji následují

Foto: Seznam Zprávy

Akcie Tesly zažívají obrovský propad, jen za včerejšek ztratily pětinu své hodnoty.

Reklama

Na amerických burzách dochází ke korekci technologických firem. Za poslední tři dny ztratily jeden bilion dolarů. Tesla zaznamenala pokles o více než pětinu, ale ve středu již smazává tuto ztrátu 10procetním růstem.

Článek

Poslední tři dny umíral sen o nekonečném růstu cen technologických akcií na amerických burzách. Za 72 hodin zaznamenal akciových trh pokles o více než jeden bilion dolarů, přitom šlo o ztrátu pouze šesti hlavních technologických firem.

Apple, který před necelým měsícem oslavoval historickou hranici dvou bilionů dolarů tržní kapitalizace, poklesl o 325 miliard dolarů. Microsoft utržil ránu za 219 miliard, Amazon spadl o 191 miliard a Alphabet, matka Googlu, zaznamenal pokles o 135 miliard dolarů, všímá si web CNBC. I Facebook klesl, a to o téměř 90 miliard dolarů.

„Abychom ztrátu Applu dali do správné perspektivy, jde o ekvivalent předpokládaných ročních tržeb společnosti,“ uvedl pro CNBC analytik Jared Weisfeld ze společnosti Jefferies Group.

Elektronická burza Nasdaq, která ztratila 4,1 procenta, se podle webu Financial Times již posunula do korekčních hladin. S tím souhlasí i hlavní analytik investiční společnosti Natland Petr Bartoň.

„Že šlo v posledních týdnech či měsících o nadhodnocení mnoha aktiv, na tom panovala shoda. Bylo proto jen otázkou času, kdy ke korekci dojde. Dokud korekce nezačala, stále se krátkodobým hráčům vyplatilo sázet na další zvýšení cen mnoha aktiv,“ uvádí analytik pro Seznam Zprávy.

Propad Tesly a rekordní Musk

Nejhůř ale dopadla automobilka Tesla Elona Muska, která v úterý dokonce zaznamenala nejhorší den v historii. Cena akcií klesla o 21 procenta, v přepočtu tedy asi o 109 miliard dolarů. Naopak konkurenční automobilka Nikola zaznamenala 40procentní růst, když byl oznámen její částečný odprodej pod firmu General Motors, která tak získala 11 procent společnosti.

Ztráta, kterou prožila tento týden Tesla, je podle agentury stejná jako kombinovaná hodnota společností General Motors a Ford Motor.

Foto: Seznam Zprávy

Tesla zažila větší procentuální pokles cen akcií než při březnovém propadu.

Elon Musk se před nedávnem připojil do klubu dolarových sto miliardářů, ale propad akcií Tesly s jeho jměním velmi zamával. Ztratil totiž přes 16 miliard dolarů. Ohromující částka, která se v úterý vypařila z virtuální kapsy zakladatele Tesly, trhla jeden nelichotivých rekord.

Jde totiž o největší propad bohatství v indexu miliardářů od agentury Bloomberg, rázem se tedy Elon Musk propadl na šestou příčku a přeskočili ho Bernard Arnault i Warren Buffett.

Odolná Tesla

Nicméně Tesla pouze za srpen zvýšila svou hodnotu o téměř 75 procent a oproti počátku roku vzrostla cena automobilky o 300 procent, a to i přes nejnovější propad. Naštěstí pro Teslu ještě před velkým propadem uskutečnila prodej svých akcií za pět miliard dolarů, který před nedávném uskutečnila.

„Zažila (Tesla, pozn. red.) také nejlepší dny na akciovém trhu vůbec, aniž by tyto dny provázely nějaké zásadní nové informace o vlastním byznysu Tesly. Jela jednoduše na vlně popularity Elona Muska, tento rok však spíše vedené úspěchy v jeho podnicích mimo Teslu,“ vysvětluje úspěch Tesly Petr Bartoň.

I před otevřením burzy ukazuje automobilka svoji oblíbenost mezi investory. Oproti včerejšku začíná nabírat na síle a její akcie vyskočily při otevření burzy přibližně o 10 procent.

„Na původní hodnoty se vrátí, ale v nejbližší době ne nutně kvůli pozitivním zprávám o Tesle jako takové, spíše jako průvodní jev růstu hodnoty téměř všech aktiv, nejen na burze. Při přílivu levných peněz budou dál stoupat všechny lodě, i loď Tesly. Navzdory občasným vlnkám,“ předpovídá Petr Bartoň z Natlandu.

Nepřijetí do S&P500

Tesla přitom tento rok do této chvíle jen bodovala a její přijetí do prestižního indexu S&P 500, který sdružuje 500 největších podniků na burze, se zdálo být hotovou věcí.

Ale došlo k překvapivému oznámení, když místo známé automobilky byly do indexu zahrnuty firmy online prodejce Etsy, výrobce polovodičových zařízení Teradyne, a společnost zabývající se farmaceutickými technologiemi Catalent, píše agentura Reuters.

„Pádu Tesly napomohlo to, že nebyla vřazena do indexu. Spousta účastníků trhu na to spoléhala a svou koupí dál vsázela na další růst poptávky po vřazení do indexu. I proto, že spousta institucionálních investorů by najednou měla ‚regulatorní povinnost‘ do těchto akcií investovat, firmy S&P500 si užívají zvýšenou reputaci,“ vysvětluje Petr Bartoň.

„Tento samotný fakt však mohl za to, že do indexu nakonec vřazena nebyla. Jednak byl její nárůst v posledních měsících příliš rychlý a ne zcela podložený, navíc oni institucionální hráči mohli toto riziko vnímat a být sami proti tomu, aby najednou ‚museli‘ nakupovat Teslu kvůli nově získanému razítku kvality,“ dodává Bartoň.

„Na jedné straně je pokles ceny akcií Tesly způsoben nezahrnutím do S&P 500, ale na druhé straně je pokles také normalizací ocenění společnosti,“ řekl Reuters Frank Schwope, analytik společnosti Nord. Spousta analytiků se domnívá, že technologické společnosti byly silně nadceněny.

Zpočátku roku 2020 mělo šest největších technologických společností hodnotu zhruba pět bilionů dolarů. Před týdnem pak dosáhly svého vrcholu s hodnotou 8,2 bilionu dolarů. A poté přišel velký výprodej a jejich hodnota se zmenšila na 7,1 bilionu dolarů. I přesto ale mají společnosti o 2,1 bilionu dolarů větší kapitalizaci než na začátku letoška navzdory (nebo právě díky) pandemii koronaviru.

Reklama

Doporučované