Hlavní obsah

Tesla vyjde z krize silnější, míní investoři a kupují akcie ve velkém

Foto: pixabay.com

Nabíjecí stanice pro elektromobily značky Tesla.

Reklama

Akcie společnosti Tesla jdou v posledních dnech nahoru. Švýcarská banka Credit Suisse vylepšila automobilce své hodnocení, a podtrhla tak to, co mnozí investoři už tušili.

Článek

Akcie automobilky amerického filantropa Elona Muska posilují už sedm obchodních seancí za sebou poté, co švýcarská investiční banka Credit Suisse změnila označení společnosti z nedostatečně výkonné na neutrální.

Hodnota akcie společnosti Tesla se zvýšila o 8,1 procenta ještě před zahájením regulérního obchodování a v jeho průběhu přidávala více než desetinu. Investoři tak vymazali ošklivý měsíc mezi 19. únorem a 18. březnem letošního roku, kdy akcie spadly z vrcholu 917,42 dolaru na 361,22 dolaru, tedy o více než 60 procent.

Současná hodnota cenných papírů automobilky o více než 50 procent překonává čísla z října minulého roku.

Turbulence v cenách akcií Tesly

Analytik švýcarské banky Dan Levy ve své úterní analýze shrnul hlavní položky, které podle něj dávají Muskovi a jeho Tesle výhodu před zbytkem konkurentů.

„S exkluzivním zaměřením na blízkou budoucnost a s kombinací snížené likvidity či zvýšením dluhové úrovně se nabízí otázka, jak běžné automobilky dokážou dosáhnout cílů vzdálenější budoucnosti, čímž je na mysli elektrifikace,“ píše Levy v dokumentu. „Tesla se zaměřuje pouze na elektrifikaci a nemusí řešit dilema ohledně balancování přechodu mezi spalovacím motorem a elektrickým,“ dále stojí v analýze.

Jestli si Elon Musk dělal starosti, že mu do elektrického rybníku vjedou jako pověstné štiky klasické automobilky, může být klidnější. Trend je sice jasný a ani koronakrize na něm pravděpodobně nic zásadního nezmění, ale koronavirus a s ním spojené problémy zaměstná manažery jiných automobilek natolik, že nebudou moci zásadní přeměně věnovat tolik času (a peněz), kolik by bývali mohli.

K obratu však nepřispělo jen vyjádření jednoho analytika, Tesla hlásí i lepší výsledky, než trhy očekávaly.

Spálených 300 milionů každý týden

I tak je dnes nepředstavitelné, že by Tesla mohla dosáhnout svých originálních proklamací o dodávkách více než půl milionu aut v průběhu letošního roku, alespoň si to myslí analytik společnosti Wedbush Dan Ives.

Problém by totiž mohl nastat v uzavřených továrnách společnosti v Kalifornii, které by mohly zůstat mimo provoz minimálně další měsíc, což zkomplikuje uskutečnění dalších dodávek. Podle současných odhadů prezentovaných v analýze Credit Suisse by mohla Tesla tento rok vyprodukovat přes 400 tisíc automobilů. Jen pro srovnání, mladoboleslavská Škodovka za rok vyrobí přes milion vozů.

Podle odhadů Dana Levyho z Credit Suisse prodělá Tesla 300 milionů dolarů každý týden, co bude v kalifornské továrně zavřeno. Přesto ale věří, že Tesla nakonec vyjde z této krize lépe než ostatní výrobci automobilů.

„Je pravděpodobné, že (Tesla pozn. red.) vede v technologii baterií, má lepší likviditu a ukazuje známky zlepšení v běžných procesech,“ hodnotí pozitivně výkon Tesly Dan Levy.

Podobně to vidí i Adam Jones z investiční společnosti Morgan Stanley, který v dopise pro investory sdílel pohled Dana Levyho ohledně zvýšení kompetitivnosti Tesly. „Věříme, že v této situaci má Tesla lepší pozici ve středním časovém úseku s tím, jak se sníží konkurence ve elektromobilech vysoké kvality,“ píše Jones v dopise.

Reklama

Doporučované