Hlavní obsah

Těsně před volbami může dojít ke zpřísnění covidových opatření. Co hrozí?

Foto: vláda.cz

Pavla Svrčinová.

Reklama

V druhé polovině týdne, těsně před otevřením volebních místností, ministerstvo zdravotnictví rozhodne, zda kvůli rostoucím počtům nakažených zpřísní některá proticovidová opatření.

Článek

S odkazem na hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou o tom informovala Česká televize. Statistiky z minulého týdne totiž podle Svrčinové zkreslil úterní státní svátek.

„Vyhodnotíme čísla a rozhodneme se, co dál. Plošná opatření ale nebudou typu uzavírání provozoven, budou to režimová opatření,“ citovaly Svrčinovou Novinky.cz.

Číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, dnes vzrostlo z nedělní hodnoty 1,29 zhruba na 1,36. Nadále se zvyšuje i tzv. incidenční číslo, tedy počet případů nákazy na 100 000 obyvatel za sedm dní, které je pro stát podkladem pro zavádění protiepidemických opatření. K dnešku stouplo z nedělních 41 na 42 případů.

Co přesně se bude dít, Svrčinová nyní neupřesnila. Před časem ale pro Seznam Zprávy popsala možné scénáře. Eskalaci problému by podle ní značila incidence zhruba nad 100 nových případů na sto tisíc obyvatel, počet obsazených lůžek covid pacienty na JIP 10 až 15 procent a pozitivita testů přes 4 až 5 procent, a to jak z diagnostické, tak epidemiologické indikace.

„Tady už předpokládáme, že by situace byla natolik vážná, že by musela být přijata další opatření. Ale opatření opět budou zase převážně epidemicko-hygienická. Neuvažujeme o uzavírání žádných provozů, spíše změnit režim třeba na systém obchodů click and collect, restaurace jen pro rezervované osoby a samozřejmě zachování systému OTN (doklad o očkování, testu nebo prodělané nemoci, pozn. red.),“ popsala.

Systém click and collect spočívá v tom, že si zákazník vybere zboží na internetu, objedná si jej a v prodejně si ho pouze vyzvedne, aniž by se tam zdržoval.

„Pro hodnocení používáme několik parametrů. Jedním z nich je počet případů, dalším počet hospitalizovaných nebo počet nemocných nad 65 let. Nepočítáme se zavíráním žádných provozů, spíše se změnou režimu na click and collect. Nepředpokládáme uzavírání škol a školských zařízení. Opatření skutečně budou jen organizačně-režimová,“ dodala pro Seznam Zprávy Svrčinová.

Jak nedávno informovaly Seznam Zprávy, plošné zavírání vyloučil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Nepředpokládáme opatření typu lockdownu. Opatření v těch nejhorších variantách budou režimová – plošnější nošení ochrany dýchacích cest, plošnější vyžadování dokladu OTN (dokladu o očkování, testu či prodělaném covidu-19, pozn. red.), možná nějaké omezení hromadných akcí v tom horším scénáři. Ale určitě ne uzavírání provozoven, obchodů a tak dále. To jsem řekl, tak to platí a nezmění se to,“ uvedl ministr.

Rychlost šíření covidu-19 se v posledních týdnech vytrvale zvyšuje. Ve čtvrtek 30. září přibylo 918 nakažených, což byl nejvyšší denní nárůst od 18. května. V sobotu 2. října pak bylo zaznamenáno 551 případů nemoci, nejvíce za víkendový den od 15. května.

Zrychlování šíření epidemie potvrzuje i rostoucí podíl nově nakažených na množství testovaných. Počet provedených testů klesl zhruba z 8 200 PCR a 24 800 antigenních za předchozí neděli asi na 7 600 PCR testů a 20 400 antigenních. Podíl odhalených případů covidu-19 na počtu testovaných tak v neděli stoupl třeba u preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, z 0,46 procenta za předchozí neděli na 0,55 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních vzrostl z 1,37 na 2,40 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 3,57 na 5,72 procenta.

V posledních dnech ale ubylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnicích. Zatímco ještě ve středu bylo hospitalizovaných podle údajů ministerstva 249 a z toho 39 ve vážném stavu, v neděli jich bylo 204 a 28 ve vážném stavu. Stále to však bylo mírně více než předchozí neděli, kdy bylo hospitalizovaných 194.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno asi 1,69 milionu případů covidu-19. Zemřelo celkem 30 478 nakažených. V posledních týdnech počet zemřelých roste. Zatímco v srpnu i první polovině září byly počty úmrtí lidí s covidem-19 pouze v řádu jednotek za týden, v posledních třech týdnech už byla vždy zemřelých více než desítka. V minulém týdnu bylo zaznamenáno 11 mrtvých.

Reklama

Doporučované