Hlavní obsah

Už počtvrté jinak. Jaké jsou plány státu se školami v pandemii?

Foto: vláda.cz

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová mění neustále postoj k testování ve školách.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví spolu s hlavní hygieničkou už počtvrté změnily názor na testování ve školách. Naposledy na začátku týdne tvrdily, že jde proti evropské metodice, aby jeho znovuzavedení v pátek opět schválila vláda.

Článek

Odborníci sdružení v Mezioborové skupině pro epidemické situace (MeSES) doporučují, aby Ministerstvo zdravotnictví přehodnotilo svůj odmítavý postoj k testování ve školách. Po jeho druhém kole v určených 22 okresech a Praze má s 15. listopadem opět skončit.

Původně přitom mělo jít o důležitou strategii v boji s koronavirem. S testováním ve školách proto Ministerstvo zdravotnictví začalo hned od září. Následně od něj ale ustoupilo, aby se k němu po tlaku veřejnosti během listopadu opět vrátilo. A teď ho úřad opustil definitivně. Leč ukázalo se, že jen na týden. V pátek by testování měla do hry opět vrátit vláda – testovat by se mělo 22. a 29. listopadu, řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk.cz.

„O testování ve školách rozhoduje hlavní hygienička, ne Ministerstvo zdravotnictví. To, co je ale podstatné, je, že vycházíme z doporučení organizací WHO a ECDC, které shodně nyní říkají, že plošné testování ve školách nemá požadovaný efekt. Ostatně k podobnému závěru došla již dříve i klinická skupina MZ,“ uvedl v pondělí ve vyjádření pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hájil tak odborný názor svého úřadu, který pak ve čtvrtek přestal platit.

Co ale vlastně říká v novém doporučení ECDC, tedy Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí? Konkrétně, že by se mělo ve školách rychle trasovat a cíleně testovat. Tedy postup, který Česko dlouhodobě nezvládá a nedaří se to ani v letošním školním roce, na což upozorňuje také ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Přesto hlavní hygienička Pavla Svrčinová sází na to, že se krajským hygienickým stanicím povede cíleně testovat v ohniscích pomocí PCR testů. Tak má vypadat současná epidemiologická strategie pro potírání covidu ve školách.

„V tuto chvíli, když vidím ten záměr deklarovaný paní hlavní hygieničkou odstoupit od antigenních testů se slovy, že se to bude řešit metodou PCR, tak si vzpomínám na desítky jednání, kde nám a všem ostatním Ministerstvo zdravotnictví říkalo, že k tomu, aby se provádělo plošné PCR testování, není dostatečná kapacita,“ řekl nyní pro Seznam Zprávy ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Řídíme se novou filozofií, která nám byla představena ze strany Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. Ve své podstatě se nepočítá s plošnými testy ve školách,“ kontrovala ve shodě s Ministrem zdravotnictví ve vysílání České televizi hlavní hygienička Svrčinová.

ECDC ale neříká, že pravidelné testování ve školách nemá smysl. Pouze upozorňuje na to, že správnou strategií ve školách je důsledné trasování a okamžité testování rizikových kontaktů nebo celé třídy. To ale není žádná nová filozofie – stejný pohled jako v dokumentu z konce října v souvislosti se školami razí evropské středisko už v doporučení z poloviny září. A v té době ještě Ministerstvo zdravotnictví i hlavní hygienička s plošným testováním počítaly.

Nehledě na to, že i v aktuálním doporučení se píše, že státy postupují v případě využívání rychlých antigenních testů různě. ECDC se pak v tomto odkazuje na červencový dokument, který popisuje roli dětí a škol v šíření covidu-19. A ten pravidelné testování vidí jako jednu z alternativ.

„Antigenní testy mohou přispět ke snížení rizika přenosu, když se časté testování provádí v místech s vysokým rizikem nákazy a kde dochází k velkému počtu blízkých kontaktů mezi jednotlivci – například školská zařízení,“ uvádí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí.

Strategii máme, ale neřídíme se jí

Problém je, že Ministerstvo zdravotnictví si nezvolilo žádnou jasnou strategii ke kontrole šíření covidu-19 ve školách. A co hůře – jednou nastavenou linku ani nedokázalo držet. Stačí si umístit do časové osy jednotlivá rozhodnutí.

V tuto chvíli, když vidím ten záměr deklarovaný paní hlavní hygieničkou odstoupit od antigenních testů se slovy, že se to bude řešit metodou PCR, tak si vzpomínám na desítky jednání, kde nám a všem ostatním Ministerstvo zdravotnictví říkalo, že k tomu, aby se provádělo plošné PCR testování, není dostatečná kapacita.
Robert Plaga, ministr školství

Úřad ministra Vojtěcha už v červnu schválil, že se bude na začátku září v celém Česku plošně testovat ve třech kolech. V testování se mělo pokračovat v okresech, kde by počet pozitivních záchytů v přepočtu na 100 tisíc testů překročil hranici 25. Přes toto číslo se dostaly základní školy dokonce v celém Zlínském a Karlovarském kraji a v Praze. O dalším testování ale Ministerstvo zdravotnictví nerozhodlo.

Hlavní hygienička následně 16. září vyhlásila, že v okresech se k plošnému testování přikročí pouze při incidenci vyšší než 75 na 100 tisíc obyvatel. První okres ji překročil o dva dny později, a to Opava. Celá republika pak 16. října. O dalším testování ale Ministerstvo zdravotnictví nerozhodlo.

Potud je ale ještě všechno v pořádku. V případě, že by se rezort řídil doporučením ECDC z poloviny září, mohl se soustředit pouze na vychytávání nakažených ve školních ohniscích a plošné testování už neobnovovat. Ministr zdravotnictví Vojtěch pro Seznam Zprávy v polovině října uvedl, že úřad s testováním ve školách nepočítá, protože by podle názoru hlavní hygieničky nepřineslo nová data.

U tohoto výroku je ale nutné se zastavit. Testování ve stálých kolektivech se od začátku pandemie provádí jen ze dvou důvodů – buď pravidelně, aby se podařilo vychytávat jednotlivé nakažené (jako například v sociálních službách nebo zdravotnictví), nebo nárazově, aby se zjistilo, jaká je v konkrétní části společnosti virová nálož. Takovým příkladem může být testování žáků na začátku září.

Přestože hlavní hygienička tvrdila, že testování žádná nová data nepřinese, stejně se do něj Ministerstvo zdravotnictví právě z tohoto důvodu pustilo. Žádné jiné opodstatnění totiž jednorázové listopadové testování v některých okresech nemohlo mít. Aby školy měly šanci se nenápadnému šíření koronaviru ve třídách vyhnout, muselo by se cíleně a velmi rychle zasahovat v klastrech nebo testovat žáky opakovaně.

Nehledě na to, že když už se Ministerstvo zdravotnictví hájí dokumenty Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, tak použití antigenních samotestů už v červenci doporučilo pouze pro děti nad deset let, ne od šest, jak se to děje v Česku. Zrovna tento konkrétní pohled ale Ministerstvo zdravotnictví od ECDC nepřevzalo. Na rozdíl od „nové filozofie“ ohledně plošného testování.

MeSES: Jiné řešení nemáme

Plošné testování na školách ale například odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) doporučují. A proč? Protože Ministerstvo zdravotnictví žádnou jinou funkční strategii pro boj s covidem dosud nevymyslelo, natož aby ji začalo praktikovat.

„Pokud nemáme školy zavírat a posílat stále děti do karantén, tak nám zbývají jenom levné nástroje, jako je časté testování nebo ochrana dýchacích cest. Samozřejmě že by byly PCR testy lepší než antigenní, ale když Ministerstvo zdravotnictví nezajistilo dostatečnou kapacitu laboratoří ani mobilní týmy, tak je antigenní testování lepší než nic,“ vysvětluje Ruth Tachezy, viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace.

Jediná současná taktika Ministerstva zdravotnictví nejen v případě škol je tak de facto promořování. Což se ale ukázalo jako krátkozraký postup už na jaře 2020, kdy se tak některé státy světa pokusily s covidovou pandemií vyrovnat. Plán Vojtěchova úřadu na cílené PCR testování v ohniscích je pak i ve chvíli, kdy Česko hlásí opět přes 14 tisíc nakažených denně, jen plánem.

„V tuto chvíli jsem tedy k zajištění PCR testování skeptický a v žádném případě nechci, aby si jednotlivé KHS odlevily tím, že na školy ‚hodí‘ další povinnosti, protože už v tuto chvíli za ně ředitelé všech škol dělají řadu činností,“ dodává ministr školství Plaga. Jeho vládní kolega Vojtěch mu ale v dopise na dotazy k PCR testování odpověděl, že kapacity zajištěné jsou.

„Ministr zdravotnictví nás ve svém dopise ujistil, že pro novou strategii cíleného PCR testování v ohniscích nákazy covidu-19 ve školách má Ministerstvo zdravotnictví zajištěny dostatečné kapacity včetně mobilních odběrových týmů i dostatečnou další infrastrukturu,“ shrnuje dopis od ministra zdravotnictví mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Každý kraj za své

Realita je ale v současnosti taková, že plošné testování neběží. Krajské hygienické stanice pak přistupují k nákazám, které se objevují ve školách, s různým přístupem, tempem ale i benevolencí. Žádný jeden funkční systém neexistuje, a tak v něm školy spolu s dětmi a rodiči tu úspěšněji, tu méně úspěšně plavou. Třeba zrovna v Praze se teď aktuálně zkouší britský přístup, takzvaný systém „test-to-stay“, tedy neposílat všechny děti po kontaktu s nakaženým žákem do karantény, ale pravidelně je testovat během jejich nepřerušené školní docházky.

„Snažíme se do karantény už nedávat celé třídy a postupovat individuálně, pokud to jde, protože počet případů je obrovský,“ říká ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Aby ale otoček nebylo málo, Ministerstvo zdravotnictví minimálně počtvrté od začátku školního roku změnilo názor na testování žáků. Vláda v pátek tedy podle všeho rozhodne, že se bude poslední dva listopadové pondělky opět plošně testovat v celém Česku.

Reklama

Doporučované