Hlavní obsah

Testování dětí na kroužcích a trénincích by mohlo skončit, řekl Vojtěch

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Ani na kroužky a další volnočasové aktivity pro skupiny nad 20 dětí by nemuselo být nutné osvědčení o bezinfekčnosti. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to navrhne na vládě.

Článek

Po testování na školách skončí patrně tato povinnost i pro koužky, organizovaný sport nebo třeba zájmové vzdělávání. Dosud bylo nutné se alespoň jednou týdně prokázat dokladem o negativním testu, prodělání nemoci před nejvýše 180 dny nebo očkováním, pokud je skupina větší než 20 dětí.

Organizace pořádající volnočasové aktivity proto přistupovaly ke zmenšování kolektivů. Ne všude to ale mohly využít. Rodiče sice mají možnost děti nechat zdarma otestovat jedenkrát týdně antigenní metodou a dvakrát měsíčně PCR testem, ale ne všem tento počet vystačí. Musí pak stovky korun měsíčně investovat do samotestů. Ministerstvo zdravotnictví ale chystá změnu, podle které by ani na kroužky už nebylo testování nutné.

„Tyto testy by byly zrušeny. Teď aktuálně pracujeme na opatření. Věřím, že to budeme schopni na příští vládě projednat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pro Českou televizi.

O úlevy žádaly už dříve Vojtěchův úřad Sdružení pracovníků domů děti a mládeže a Česká rada dětí a mládeže. Vyjma samotného testování jim vadila i praxe, kdy samotest neplatí pro více aktivit, ani když probíhají v ten samý den. Pro každou aktivitu je tak nutné absolvovat samotest opakovaně.

Příští zasedání vlády se koná v pondělí. Minimálně do státního svátku 28. září tak děti ve větších skupinách budou stále potvrzení o bezinfekčnosti potřebovat.

Plavání a snad i kultura

Testování dětí by se tak v nejbližší době mělo vrátit jen prostřednictvím opakovaného screeningového šetření, které Ministerstvo zdravotnictví plánuje. Zatím není jisté datum, mělo by ale proběhnout v říjnu a listopadu.

Jedinou úlevu zatím Ministerstvo zdravotnictví připustilo pro školní plavání. Pokud jsou v bazénu na hodiny plavání ve stejný čas pouze děti z jedné školy, negativní test nepotřebuje žádné z nich. V opačném případě je ale nutné se otestovat, nicméně děti mohou využít zbylé testy ze zářijového školního testování.

Ministerstvo školství rovněž jedná se zdravotnictvím o možnosti zrušit nutnost prokazování bezinfekčnosti pro školní návštěvy divadel a dalších kulturních zařízení. I v tomto případě musí mít u sebe platné potvrzení skupina nad 20 lidí, ačkoliv testování ve školách už skončilo.

Reklama

Doporučované