Hlavní obsah

Testování neuniknou ani zvířata. Číňané chtějí světový hon na covid

Foto: Profimedia.cz

Mezi zvířata, která se v minulosti nakazila covidem-19, patří i norek.

Reklama

Čínští zdravotničtí experti vyzvali k intenzivnímu monitorování koronaviru u volně žijících zvířat. Jeho šíření mezi různými zvířecími druhy může vést ke vzniku nebezpečných variant, které se pak přenesou na člověka, varují.

Článek

Už v minulosti vědci zjistili, že k nákaze covidem-19 je náchylná celá řada zvířat. Čínské zdravotnické orgány teď vyzývají svět, aby se tímto tématem začal systematicky zabývat.

Když se virus dostane do těl zvířat, může projít nebezpečnou mutací a představovat „obrovskou hrozbu pro veřejné zdraví, pokud by se přenesl zpět na člověka“, stojí ve zprávě Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Poukázal na ni server South China Morning Post.

„Je nezbytné provést rozsáhlý screening na Sars-CoV-2 u suchozemské a mořské divoké zvěře, zejména u těch druhů, které jsou náchylné k nákaze, aby bylo možné formulovat další strategie pro prevenci a kontrolu,“ uvádí hlavní autor zprávy Kao Fu, který vede Čínské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, ve spolupráci s Wangem Liangem, který působí na čínské Akademii věd.

Podle nich může monitorování nákazy u zvířat také pomoci k tomu, abychom lépe pochopili, odkud se covid-19 vzal.

Od jelenů přes další zvířata až k lidem

V přirozených podmínkách se už koronavirem nakazilo celkem 11 živočišných druhů, poukazují Kao Fu a Wang Liang. Mezi nimi například gorily, tygři, norci nebo levharti sněžní. U dalších 14 druhů bylo prokázáno, že se mohou nakazit, za pomoci laboratorních experimentů.

Je možné, že tohle je jen „špička ledovce“ a zvířat náchylných ke covidu-19 je mnohem víc, varují autoři zprávy. Laboratorní screening různých druhů včetně mořských savců, je totiž stále značně omezený.

Prvním zvířecím druhem žijícím ve volné přírodě, u kterého se povedlo odhalit stopy po koronavirové infekci, byli američtí jeleni běloocasí. Podle čínských vědců u tohoto případu hrozí riziko, že virus zmutuje a přes další zvířata se od jelenů dostane až k lidem.

„Vzhledem k tomu, že se Sars-Cov-2 dostává do divočiny, spousta dalších divokých zvířat se může covidem nakazit skrze přímý nebo nepřímý kontakt s divokými jeleny běloocasými,“ stojí ve zprávě Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí. U zvířat žijících ve volné přírodě nepřipadá v úvahu rozsáhlé utrácení jako například u norků chovaných v Nizozemsku, poukazují na rizikovost jelenů Kao a Wang.

Nedávná americká vládní studie odhalila protilátky proti covidu-19 u 40 procent z 385 testovaných jelenů běloocasých obývajících státy Michigan, Ilinois, New York a Pensylvánie. Detekce protilátek v krevních vzorcích těchto zvířat svědčí o vysoké míře rozšíření nákazy u tohoto živočicha.

Orgány zabývající se zdravím zvířat v srpnu uvedly, že pracují na vyhodnocení všech rizik a vyzvaly lovce, aby při manipulaci s jelením masem dodržovali hygienu.

Minimalizovat riziko nákazy u zvířat se snaží také vlády jednotlivých zemí. Ve Finsku tak například úřady tento týden chovatelům norků doporučily, aby na zvířata chovaná pro kožešiny využívali experimentální koronavirovou vakcínu.

Kde hledat původ covidu-19?

Čína se už v minulosti snažila přijít na to, jaká zvířata se mohla podílet na tom, že se virus přenesl na člověka. Nákazu ovšem objevila pouze u domácích mazlíčků. U téměř 80 tisíc divokých zvířat, dobytka a drůbeže, které testovali po vypuknutí pandemie, nákaza potvrzena nebyla.

Někteří vědci uvedli, že by mělo dojít k dalšímu cílenému testování zvířat, abychom zjistili, zda je něco pravdy na tom, že se nákaza poprvé přenesla na člověka skrze netopýry. K prošetření počátečních infekcí u lidí i zvířat po celém světě vyzval také Kao a další zástupci Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

„K identifikaci přirozených hostitelů nebo mezihostitelů jsou potřeba komplexní genomické studie zvířecích druhů, které jsou náchylné k viru,“ napsali autoři zprávy s tím, že pro vysledování původu jakýchkoliv virů je klíčová „otevřenost a úzká mezinárodní spolupráce“.

Čína uvedla, že další vyšetřování o původu covidu-19 podporuje. Staví se ovšem proti návrhům Světové zdravotnické organizace, které jsou podle ní politicky motivované a snaží se o to, aby byla pozornost přesunuta mimo její hranice.

Reklama

Související témata:

Doporučované