Hlavní obsah

Testování na koronavirus vázne. Sady chybí, výsledky nejsou včas

Foto: ČTK, ČTK

Řada lidí čeká více než deset dní na výsledky testů (ilustrační foto).

Reklama

Kdy a kdo vás otestuje? A jak rychle se dozvíte výsledek?

Článek

Není tomu ani měsíc, co se v Česku objevily první tři potvrzené případy onemocnění COVID-19. Oproti okolním státům další nemocní přibývali relativně pomalu. Kritika vůči ministerstvu zdravotnictví, potažmo celé vládě po celou dobu zní: málo testovaných, málo nemocných.

Pod palbou je také to, že testovaní pacienti musí na výsledky čekat zhruba čtyři dny. Nebo i více než deset, jak je tomu v případě přítele šestadvacetileté Viktorie, která pro Seznam Zprávy popsala již minulý týden martyrium spojené s testovacím procesem.

„Je to už dvanáct dní, co nemáme výsledky našich testů. V Thomayerově nemocnici navíc zavřeli stan a nedá se tam teď ani testovat,“ řekla Seznam Zprávám Viktorie. „Takže plánujeme, že prvního půjdeme na Bulovku, tam si uděláme nové testy, ale tam se má čekat taky nějakých pět dní, takže uvidíme,“ doplnila. Přitom její přítel vykazuje minimálně od půlky března příznaky onemocnění.

Seznam Zprávy získaly výpověď dalších dvou lidí, kteří rovněž čekají na výsledky více než deset dní. „17. března nám byl odebrán vzorek v Thomayerově nemocnici. Tam nám bylo řečeno, abychom zavolali na číslo, které bylo na odběrovém místě u nemocnice. Volali jsme, nikdo nám to nebral, pak jsme volali více než stokrát do nemocnice, tam nám ale bylo řečeno, že výsledky budeme mít během tří dnů,“ popisuje pětapadesátiletý Martin z Prahy. Martin se dovolal až 23. března, nikdo mu ale nebyl schopen říct výsledek.

Ústav je zahlcený

„Dneska je to dvanáct dní, co nemáme výsledky, primářka infekčního oddělení nám proto včera řekla, abychom se nechali otestovat znovu,“ popisuje. Situace je tak z jeho pohledu nepřehledná. „Poslední tři týdny mám tlak na hrudníku, mám zvýšenou teplotu a není mi stále dobře. Všichni mi říkají, ať volám tam a pak zase jinam,“ uzavírá svůj příběh Martin.

Podobně to vidí také čtyřicetiletá Anna, která si v Thomayerově nemocnici nechala odebírat vzorky 20. března, doteď ale nemá výsledky. „Opravdu nevím, co se s mým vzorkem stalo, volala jsem na Státní zdravotní ústav, tam mi řekli, abych počkala, ale já čekám už deset dní a stále nic,“ popisuje Anna.

Podle primářky infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice Stanislavy Šimkové je Státní zdravotní ústav zahlcený.

„Naše nemocnice s tím má problém. V období od 16. do 26. března jsem posílali vzorky na Státní zdravotní ústav. Výsledky testů měli mít do několika dnů, ale u řady lidí stále není znám výsledek,“ popisuje. „Domnívám se, že Státní zdravotní ústav je zahlcený, ale nic nám neřekli. Proto jsme se domluvili s jinými laboratořemi a zasíláme teď vzorky jinam. Doteď nemáme od Státního zdravotního ústavu výsledky ze 17. března,“ tvrdí Šimková.

Nedostatek testovacích sad

Počet provedených testů na koronavirus přes víkend klesal. V pondělí se ale množství oproti neděli téměř zdvojnásobilo celkem na 5 313 testů. Počet tak převýšil dosavadní maximum 5 247 testů z pátku. Celkově bylo provedeno 48 811 testů včetně opakovaných u stejného člověka.

Český premiér Andrej Babiš chce, aby se testovalo více. „Nyní se testuje asi 5 400 lidí denně a potřebujeme se dostat na deset tisíc a výhledově i dvacet tisíc denně,“ řekl premiér v pondělním rozhovoru pro Lidové noviny z jeho svěřenského fondu.

Některé nemocnice ale nemají dostatek testovacích sad. Například Krajská nemocnice Liberec měla v pondělí zhruba tři hodiny výpadek, než jí ministerstvo zdravotnictví dodalo další testovací sady.

„Neměli jsme dostatek testovacích sad, ale zabojovali jsme a na Twitter nám pan ministr vnitra i zdravotnictví napsali, že se blíží dodávky, tak věříme, že naše velmi tenké zásoby se podaří v nějaké době doplnit, abychom se nemuseli bát, že za 48 hodin zase nebudeme mít dostatek testovacích sad,“ řekl Seznam Zprávám Václav Řičář, mluvčí nemocnice.

Podle něj nastal výpadek, protože kromě hygieniků začali na testy posílat i praktičtí lékaři. „Od minulého pátku nám přicházelo mnohem více lidí, protože na testy mohou posílat i praktičtí lékaři,“ popisuje Řičář.

Kdo se může nechat testovat?

Již před dvěma týdny ministr Adam Vojtěch řekl, že se mohou nechat testovat i samoplátci. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je to ale riskantní, neboť to může lidi falešně uklidnit, že jsou zdraví.

„Pokud nemáte všechny příznaky a jdete se nechat testovat, tak je nebezpečí, že ve chvíli, kdy vyjde test negativní, můžete být ještě v inkubační době a získáte výsledek, který vás může falešně uspokojit, ale neznamená to, že do doby 14 dnů nemůžete být ve finále pozitivní,“ uvedla pro Seznam Zprávy Rážová.

Podle nových pravidel nově posílají na testy jak hygienici, tak praktičtí lékaři. Pokud člověk splňuje podmínky, kterými jsou podle Rážové teplota vyšší než 37,5 stupně, kašel, dušnost, únava nebo jakákoliv změna zdravotního stavu.

„Pak je člověk poslán na testy do nemocnice, která vzorek pošle do laboratoře, ta následně řekne, jestli jste negativní nebo pozitivní,“ vysvětluje. Pokud je člověk pozitivní, dozví se to buď od praktického lékaře, nebo od hygieny.

Následně je nařízena čtrnáctidenní karanténa. „Pokud má někdo lehký průběh, tak je doma, ale je samozřejmé, že když má někdo horší průběh, tak je hospitalizován,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované