Hlavní obsah

Testování v Evropě: Jak si stojí Česko aneb Bez testů nejsou nakažení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle Andreje Babiše nikdo netestuje více než Česko. Dali jsme dohromady data z 15 evropských zemí, týden po týdnu, od ledna až do začátku listopadu. Na jedno prvenství skutečně saháme - v počtu pozitivních testů.

Článek

Na celém světě se přítomnost nového typu koronaviru potvrdila u 51 855 661 lidí (k večeru 11. listopadu). Aktivních případů zůstává 14 148 762. 36 426 504 se uzdravilo a 1 280 395 lidí zemřelo. V čele světové statistiky stále stojí Spojené státy, následované Indií a Brazílii. Jak si ale stojí jednotlivé státy v Evropě?

První případ nákazy covidem se v Evropě prokázal 25. ledna 2020 ve Francii. K 11. listopadu 2020 pak Evropa registruje 13 274 726 potvrzených případů. Největší denní evropský přírůstek přibyl v evropských zemích 8. listopadu - tedy v den, kdy české statistiky zaznamenaly „jen“ 3 608 nakažených a provedl se také nejmenší počet testů za poslední týdny.

„Tolik, co my testujeme, nikdo netestuje,“ uvedl už v polovině září premiér Andrej Babiš na setkání se středočeskými starosty. Naše grafy hovoří poněkud jinak.

Nejvíce potvrzených případů v Evropě od počátku pandemie:

1. Francie

2. Rusko

3. Španělsko

4. Velká Británie

5. Itálie

Každý týden sbírá a pro nahlédnutí veřejnosti zveřejňuje data server Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí. Jeho hlavním zdrojem jsou údaje založené na sdílení informací o testování jednotlivých států. V případě, že nejsou k dispozici, využívá ECDC údaje z veřejných online zdrojů.

Lucembursko-Dánsko-Belgie

V přepočtu na obyvatele na konci října testovalo jednoznačně nejvíce Lucembursko s pozitivitou okolo pěti procent. Druhá příčka posledního říjnového týdne patří Dánsku, kde mělo pozitivní test 1,5 procenta testovaných. Třetí je pak Belgie, kde ale podíl pozitivních testů činil přes 24 procent, a blíží se tak České republice.

Celkové počty nakažených ale vzhledem k odlišnému počtu obyvatel v jednotlivých zemích nejsou všeříkající - důležitý je také počet provedených testů, protože jak se v Česku s oblibou říká, bez otestovaných nejsou pozitivní. Pro lepší představu o stavu testovací kapacity v zemích jsme použili poměr provedených testů a počtu obyvatel v dané zemi.

První dva evropské premianty v testování dejme stranou a podívejme se dál. Belgii v množství testů na obyvatele následuje na konci října Velká Británie a Česká republika. Jak napoví grafy níže, strategie otestovat co nejvíce lidí se ale s příchodem chladnějších dnů do Česka opět pomalu vytrácí.

V hodnocení zvlášť zemí střední a východní Evropy v přepočtu na milion obyvatel k 3. listopadu provádí nejvíce testů Rusko (424 000 testů/mil. ob.), Litva a Bělorusko. Nejhůře pak z této části světa vychází Albánie (43 000 testů/mil. ob.). V rámci provádění testů ve střední a východní Evropě zaujímá Česká republika k začátku listopadu páté místo.

Češi zůstávají pozitivní

Vzhledem k tomu, že ECDC data pro první listopadový týden prozatím pro ostatní evropské země nezveřejnilo, zpracovali jsme dostupná data pro Česko v samostatném grafu z údajů přístupných na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Zde je patrná tendence provádět méně testů než v předchozích týdnech.

V minulém týdnu zdravotníci provedli jen 244 868 testů, což je nejméně za poslední tři týdny. Také nedělní počet 13 690 testů je nejnižší číslo z posledního dne týdne bezmála za celý měsíc. Podle Ministerstva zdravotnictví se méně testuje proto, že v minulých dnech výrazně klesl počet lidí s příznaky covidu-19 a také počet osob, které byly s pozitivně testovanými v kontaktu. „Jistě na to mají vliv zavedená protiepidemická opatření,“ vysvětlil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Martin Novotný.

Druhé místo v rámci Evropy patří České republice v kategorii pozitivita. K poslednímu říjnovému dni bylo zaznamenáno 32 procent pozitivních testů. Horší výsledek vykazuje jen Nizozemsko, kde má pozitivní test téměř 40 procent otestovaných. Vysoký počet pozitivních je dle ministra vnitra Jana Hamáčka problém. „Je to problém, každý třetí testovaný byl pozitivní, takže pozitivita testů je ohromně vysoká, to znamená, že pokud by se stalo, že denní přírůstky stoupnou na 25 tisíc, tak by bylo jasné, že je něco špatně, a stát by musel zareagovat razantněji,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ojedinělou strategii pro otestování obyvatel zvolilo Slovensko. Minulý víkend bylo na covid-19 testováno 3,6 z 5,4 milionu obyvatel země, pozitivní výsledek mělo asi jedno procento lidí. V regionech s největší mírou infekcí se ukázalo být pozitivních 0,63 procenta otestovaných. Většina z těchto oblastí byla v severní části Slovenska, blízko hranic s Polskem a Českem. Ani tak se ale Slovensko nevyhne prodloužení nouzového stavu. Ten neskončí v sobotu, ale nejdříve 29. prosince. Otestovat populaci celého města se snaží například i Liverpool.

Jak ale připomínají odborníci, nárůst testování nedokáže vyřešit jiné evropské dilema - nedávné studie prokázaly, že lidé, kteří přišli do kontaktu s prokazatelně nakaženým, nedodržují desetidenní karanténní lhůtu. „Samotné testování nezabrání šíření viru,“ uvedla Emma Hodcroftová, molekulární epidemioložka ze švýcarské univerzity v Bernu. „Testování vám dává nástroj nápomocný pro správná rozhodnutí během pandemie,“ dodala.

Reklama

Doporučované