Hlavní obsah

Testování ve firmách bude stát 6,6 miliardy korun, odhadla pojišťovna

Foto: ČTK, ČTK

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Reklama

Dodatečné náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny přesáhnou 11 miliard korun. Nejvíc bude stát testování ve firmách.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odhaduje, že bude mít letos dodatečné náklady spojené s pandemií covidu přes 11 miliard korun. Největší výdaje zřejmě budou na testování ve firmách včetně samotestování, předběžně je VZP vyčíslila na 6,6 miliardy korun. Informovala o tom předsedkyně správní rady VZP Věra Adámková (ANO).

VZP je největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou, má asi šest milionů pojištěnců. Letos očekává výdaje asi 241,3 miliardy korun, z toho 233 miliard dá na zdravotní péči. Podle zdravotně pojistného plánu, tedy rozpočtu, očekává letos příjmy 231,6 miliardy korun. Schodek, který čítá 9,7 miliardy korun, plánuje pokrýt z vlastních rezerv.

Náklady budou nejspíš ještě vyšší

Podle informací, které dnes správní rada dostala, je třeba ke schodku přičíst ještě další náklady spojené s pandemií covidu-19. Na povinné testování ve firmách vydá VZP zhruba 4,8 miliardy korun. Pokud by ale vláda rozhodla o častějším testování, náklady by se zvýšily. Nyní se pracovníci musí testovat jednou týdně. Náklady na samotestování ve firmách, které jsou hrazeny z fondu prevence, pojišťovna odhaduje na 1,8 miliardy korun.

„Dalším nákladem nad rámec zdravotně pojistného plánu bude navýšení počtu PCR testů zhruba ve výši 2,2 miliardy korun,“ uvedla Adámková. Náklady na očkování proti covidu-19 by měly činit 1,4 miliardy a na léčbu pacientů s tímto onemocněním další miliardu.

„Je to seriózní odhad nákladů, o kterých víme, že nastanou. Ale je tam celá řada nákladů, které asi vzniknou, ale zatím je nemáme kvantifikovány,“ řekl k tomu ČTK ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle Adámkové zatím pojišťovna nezaznamenala propad příjmů a naopak proti plánu očekává o 1,3 miliardy vyšší. Důvodem je lepší výběr pojistného.

Reklama

Doporučované