Hlavní obsah

Testování ve firmách je dobrovolné. Za odmítnutí nelze zaměstnance trestat

Foto: Shutterstock.com

Premiér nabádá firmy, aby testovaly své zaměstnance. Firmy ale mohou testy pouze nabízet, ne je vynucovat. Ilustrační snímek.

Reklama

Premiér vyzývá firmy, aby se zapojily a testovaly své zaměstnance. Ty to ale ze zákona nemůžou po svých pracovnících žádat, pouze dobrovolně nabízet. Reálně oslovení zaměstnavatelé tvrdí, že odmítnutí ještě neřešili.

Článek

Na Slovensku se dobrovolného plošného testování na covid-19 neúčastnila třetina obyvatel. V Česku tento poměr z žádného průzkumu známý není. Ale podle Českého národního panelu, který měří nálady a postoje veřejnosti ohledně pandemie, by se jen třetina lidí aktuálně případně nechala proti viru očkovat. Současně není třetina Čechů podle stejného průzkumu nakloněná aktuálním vládním opatřením.

Na ochotě lidí se dobrovolně zapojit přitom závisí výzva premiéra Andreje Babiše (ANO), aby své zaměstnance testovaly samotné firmy.

„Budeme doporučovat našim firmám, aby provedly také tyto (antigenní) testy, protože dostávám signály, že některé firmy to nedělají - a to je špatně,“ řekl Andrej Babiš minulý týden při uvedení nového ministra zdravotnictví Jana Blatného do úřadu.

Později premiér přidal, že se nebrání ani tomu, že by stát přispíval firmám na testy.

„Já osobně jsem pro, abychom ty firmy podpořili, ale prioritně se o své zaměstnance musí postarat ony. Jsme připraveni o tom debatovat a hledat řešení,“ prohlásil premiér Andrej Babiš tento týden na dotaz Seznam Zpráv.

Firmy mohou testování nabízet, ne vyžadovat

Podle expertů na pracovní právo ale firmy nemají nástroj, jak by mohly své zaměstnance k testům přinutit, pokud s tím nebudou sami souhlasit.

„Úřad pro ochranu osobních údajů nám na jaře řekl, že zaměstnavatel může na zaměstnance namířit teploměr a odebírat jim teplotu z čela, ale nikde nebylo výslovně řečeno, že může i bez omezení nařizovat testy a shromažďovat výsledky o testech,“ podotýká Jakub Tomšej, právník se specializací na pracovní právo, který působí i na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

„Domnívám se, že takovouto úpravu zatím nemáme. Muselo by se to pod něco podřadit, doslova na něco našroubovat,“ říká Nataša Randlová, uznávaná specialistka na pracovní právo a personalistka z advokátní kanceláře Randl Partners.

Podle ní by se nejdříve muselo udělat vládní opatření, které by občanům testování přikázalo. „Na takovou situaci náš zákoník práce dopředu nemyslel,“ dodává Nataša Randlová.

S tím, že zaměstnavatel zatím nemá žádné legální nástroje, jak zaměstnance k testu donutit, souhlasí i třetí oslovený odborník - Michael Mráček z advokátní kanceláře Dentons.

„Uvedené platí i v případě, že zaměstnavatel má obavy z nákazy od konkrétního, na první pohled nemocného zaměstnance. Ani toho nelze k podstoupení testu nutit. Zaměstnavatel se pouze může obrátit na hygienickou stanici, která je oprávněna zaměstnance k testu sama vyslat,“ tvrdí Michael Mráček.

U zdravotníků a sociálních služeb to je jinak

Zaměstnavatelům tak zůstává možnost se s pracovníkem, který testování odmítl, dohodnout na práci z domova, případně ho nevpustit na pracoviště, pokud mu je změřena vyšší teplota. Podle specialistů na pracovní právo by za odmítnutí testu neměly firmy mít možnost dávat finanční tresty, to lze až v případě, kdy to bude povinností.

Jiná je podle odborníků situace ve zdravotnictví, v sociálních službách a dalších profesích, kde zaměstnanci mohou nakazit rizikovou skupinu obyvatel. „Kdyby vznikl spor, tak by to rozhodoval soud. A soud by musel udělat úsudek, který by vyplýval z toho, jak velká je míra ohrožení typicky klientů, pacientů, ale i ostatních zaměstnanců,“ popisuje Jakub Tomšej.

„Specifikem je, že u takovýchto zaměstnavatelů může být provádění testů zaměstnanců nezbytnou součástí takzvané bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, k jejímuž zajišťování je zaměstnavatel ze zákona povinen, jelikož bezinfekčnost zaměstnanců nutně vyžadují přímo konkrétní pracovní podmínky,“ doplňuje Michael Mráček.

Tímto argumentuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „U zaměstnanců to je jednoduché, tam to můžeme nařídit jako pracovní povinnost nebo předpoklad, nicméně u klientů žádnou takovou možnost nemáme, proto bych na klienty chtěla apelovat,“ uvedla na úterní tiskové konferenci po jednání vlády ministryně práce k plošnému testování v sociálních zařízeních, které má začít od středy.

Zatím se nám to nestalo, hlásí firmy

Reálně se ale zaměstnavatelé zatím nepotýkají s tím, že by pracovníci nabízenou možnost testování odmítali. Alespoň v těch firmách, které Seznam Zprávy oslovily. „Maximálně byli takoví, kteří na to pohlíželi s rozpaky, jak to bude. Myslím, že postupem času všichni pochopili, že to je velký benefit, a nemáme s tím žádný problém,“ popisuje situaci v OKD, kde byli zaměstnanci plošně testovaní, mluvčí společnosti Naďa Chattová.

Vytipované pracovníky testuje i skupina ČEZ. Ani zde se ale zatím nesetkali s tím, že by pracovník test odmítl. „Energetici jsou srdcaři a uvědomují si, jak je pro celou společnost spolehlivost dodávek elektřiny v této době naprosto zásadní. Navíc cítí velkou zodpovědnost vůči svým kolegům ze směny, takže testy podstupují dobrovolně,“ říká Alice Horáková, mluvčí skupiny ČEZ.

Společnost je přesto i na tuto variantu připravená. „Pokud by byl test vyžádán hygienou nebo lékařem, tak tam se postup řídí platným postupem Ministerstva zdravotnictví a takový zaměstnanec by byl v karanténě. Pokud by test požadoval z preventivních důvodů zaměstnavatel a zaměstnanec by odmítl, tak by nemohl pokračovat v práci na pracovišti s ostatními zaměstnanci,“ dodává Horáková.

Reklama

Doporučované