Hlavní obsah

Testování ve firmách jednou týdně nestačí, Blatný vládě navrhne změnu

Foto: ČTK/Peřina Luděk

Antigenní testování zaměstnanců v přerovském pivovaru Zubr.

Reklama

Vláda už tento týden testování rozšířila i na malé firmy do deseti pracovníků, neziskové organizace a živnostníky. Testuje se i na úřadech a v dalších veřejných institucích, vyhnou se mu ale lidé pracující z domova.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se na pondělním jednání vlády pokusí prosadit povinné antigenní testování ve firmách každých pět dní namísto současných sedmi. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Blatný uvedl, že cítí podporu ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO), opatření by podle něj mohlo začít platit v řádu dnů.

„Antigenní testy můžeme s PCR testy srovnávat jen tehdy, když je budeme dělat dostatečně frekventně, na to je dost údajů. Proto jsem opakovaně navrhoval, abychom se přiblížili alespoň k pětidennímu intervalu testování,“ řekl Blatný.

Ministr zdravotnictví shání pro toto opatření širší podporu uvnitř kabinetu.

„Požádal jsem pana ministra (průmyslu) Havlíčka, aby to probral, a myslím, že i on je tomu nakloněn i se svými partnery,“ řekl v televizní debatě Blatný.

Tentokrát proto věří, že vláda jeho návrh schválí.

„Já věřím, že se to stane, že to má smysl. Věřím, že to rozhodnutí by mělo padnout v pondělí. Nejde totiž o žádnou novinku, ministr zdravotnictví toto opatření v minulých dvou týdnech několikrát vládě navrhoval, ovšem neúspěšně.

Vychází přitom z doporučení odborné skupiny, ve které jako jeden ze dvou epidemiologů sedí Rastislav Maďar. Antigenní testování pouze jednou za sedm dní podle něj není dostatečné.

„Právě to, že ty testy byly jenom jednou týdně a ještě byly ‚lecjaké‘, způsobovalo obavy, do jaké míry je průmysl schopen dostat pozitivní případy pod kontrolu,“ řekl pro Českou televizi Maďar.

Odborníci doporučují jako ideální dobu mezi antigenními testy tři až čtyři dny. Podle Maďara je ale kompromis v podobě pěti dní pochopitelný.

Pro všechny firmy a v řádu dní

Postupně by častější antigenní testování mohly nahradit naopak méně časté PCR testy. Podle Blatného je ale nutné počkat do chvíle, kdy celkový počet nakažených významně klesne. Důležitou roli hraje celková kapacita českých laboratoří, které jsou pro vyhodnocení PCR testů nezbytné.

„Myslím si, že s postupem času to bude právě méně časté PCR testování s povolováním vzorků (vyhodnocení většího počtu vzorků díky slučování a mixování skupin, pozn. red.), až ta nálož v populaci bude menší,“ popsal ministr.

„V současné době pořád děláme 30 až 40 tisíc PCR z lékařských důvodů, diagnostických. Ty musíme zachovat, protože ty jsou zásadní,“ řekl.

S podobnou situací počítá návrat dětí do škol, který vláda plánuje nejdříve od 12. dubna. Antigenní testy by se měly vyhodnocovat dvakrát týdně, školy by přitom měly mít možnost testovat méně častěji PCR metodou. Musely by si ovšem testování obstarat samy, zatímco levnější antigenní testy dostanou od státu zdarma.

Častější antigenní testování ve firmách by podle Blatného bylo možné zavést rovnou ve všech podnicích. Testování jednou týdně vláda ukládala firmám postupně, jako první musely začít testovat velké podniky.

„Věřím, že se to (častější testování) dá zavést naráz, protože ten největší problém je ve velkých firmách. Ty malé to zvládnou, pro ty velké je to obrovská logistická zátěž.“

Opatření by podle ministra mohlo začít platit v řádu dnů, detaily chce ale ještě probrat s hlavní hygieničkou.

Reklama

Doporučované