Hlavní obsah

Testujeme všechny, hned jak přijdou do dveří, říká český praktik v Německu

Foto: Profimedia.cz

Očkování zachraňuje životy, stojí na transparentu na ilustračním snímku z demonstrace v Německu. Praktický lékař Milan Lexa se prý bavorských pacientů nad 50 let ani neptá, zda chtějí očkovat proti klasické chřipce.

Reklama

Rozdíl mezi praktickým lékařem v Česku a Bavorsku je obrovský, tvrdí doktor Milan Lexa, který 4 dny v týdnu ordinuje v bavorských hvozdech a jeden den pak v Praze. Rozdílný přístup je prý velmi znát i během pandemie koronaviru.

Článek

„Lidé jsou tady v Bavorsku velmi ukáznění. Pochopili po jarní vlně, kdy už se trošku víc vzdělali, že by bylo třeba ochránit víc seniory a chronicky nebo těžce nemocné lidi, ale nepochopili, proč mají nosit roušky do školy a podobně. Od začátku děláme testy v ordinacích, všichni pacienti to mají zadarmo a v případě, že mají podezření, že se nakazili covidem, jdou k lékaři. Nechají si udělat test a je to vyřízené,“ popisuje bavorskou realitu pro Seznam Zprávy doktor Milan Lexa, který má zavedenou lékařskou praxi na německé straně Šumavy.

Praktický lékař MUDr. Milan Lexa

V Německu napřed pracoval v Severním Porýní-Vestfálsku. Teď má už 18 let praxi v bavorském Rinchnachu nedaleko Zwieselu, kde léčí i české občany. Má ordinaci i v Praze, kde se pacientům věnuje jednou týdně.

Vy děláte v ordinaci PCR test, nebo je to nějaký jiný test?

Ano, PCR. Odešleme do laboratoře a druhý den je výsledek. Ty testy dělá laboratoř, my máme jen štětičky na vytírání nosohltanu.

V Česku je teď taková atmosféra, že lidé vlastně k praktickému lékaři ani nechodí, nebo jsou nabádáni k tomu, aby zůstali doma, resp. v případě, že by jejich stav byl opravdu vážný, aby si rovnou volali sanitku. Jak je tohle v Bavorsku?

Tady taková panika není. Myslím si, že pomalu, ale jistě dochází k pochopení toho, že pakliže se nedovolí promoření odolného obyvatelstva, tak nás ten covid bude provázet ještě dalších deset let.

Tady je potřeba rozlišit, koho je potřeba chránit. To je u každé takové pandemie úplně stejné. Vždycky se vytipovala skupina ohrožených. Ta se testovala, ta se chránila. Kdybyste si vzal HIV pacienty, tak když se konečně přišlo na to, co to způsobuje, tak se vytipovaly rizikové skupiny. Začalo se prostě s jejich testováním, začala se osvěta, začala se léčba, ale prostě to, co se s covidem-19 děje, to je už trošku politikum, a jestli to potáhnou k lockdownu, tak jim zkrachuje hospodářství.

Co psychika vašich pacientů?

Už i v Německu chodí velmi často s depresemi, protože už těch negativních zpráv mají lidé plné zuby. A pak u nich začne stadium agrese. V momentě, kdy se jim nedostává dostatečného počtu normálních informací a dostávají jenom negativní zprávy, že nebudete mít lůžko na intenzivním oddělení, že se kriminalizuje obyvatelstvo za to, že někdo neměl někde roušku, protože holt ženská vyletí z auta, vběhne do obchodu a zapomene si ji nasadit a lidé se už udávají i mezi sebou.

Já chápu, že v obchodě to má své opodstatnění. Chápu to na uzavřených místech, kde to je opravdu tristní, kde se nevětrá a lidé se na sebe lepí, stejně jako u vás v Česku se lepí na sebe ve všech frontách na testovacích stanicích. To je něco tak směšného, že to jsem viděl naposledy v Indii.

Všichni pacienti dostanou očkování na chřipku

Zajímalo by mě, kolik máte v průměru pacientů, když máte prostě standardní ordinační hodiny. Kolik teď, když vezmeme posledních 14 dnů, přichází lidí s podezřením na covid-19 a s nějakými příznaky?

No s covidovými úplně nevím. Každý příchozí je nachlazený. Denně máme v ordinaci 80 pacientů plus domácí návštěvy u starých lidí. Na jaře lidi chodili méně, ale jenom zpočátku, protože jsme je vyzývali, aby doktorovi raději zavolali. Ale pak s postupem času to opadalo a začali chodit normálně.

Ten hlavní rozdíl mezi praktickým lékařem v Česku a v Bavorsku je ten, že u nás lékař maximálně na základě konzultace, ať už fyzické, nebo prostě telefonické, vypíše žádanku na test, zatímco vy ten test vlastně v ordinaci rovnou provedete.

Ano, to dělají holky okamžitě, jenom co pacienti otevřou dveře. A všichni pacienti dostanou očkování na chřipku. Letos jsem řekl nekompromisně, ať mě neštvou. Jako mladí ne, ale všichni nad padesát let u mě dostanou očkování a vůbec nebrblají.

A vy jim prostě řeknete: Vy jste rizikový pacient, mám pro vás vakcínu, nebraňte se, šup, píchnete a nazdar…

Já jim nic neříkám, mají to tam napsané. A oni vědí, jaký jsem. Že když mě neposlechnou, tak je zle. A mě si chtějí udržet tady v těch bavorských lesích.

Ale o to nejde, tady jde o to, že ten rozdíl mezi praktickým lékařem v Bavorsku a v Česku je obrovský. Já jsem v Česku žádal o smlouvy s pojišťovnou a to je nekonečná hrůza, vůbec se s nimi bavit o tom všem, nekonečná hrůza nesmyslů, místo toho, aby pojišťovny povolily to, co člověk umí dělat… Já tady dělám ultrazvuk, dělám holtery, 24 hodin EKG, 24 hodin měření tlaku, spirometrie, všechno tady máme, abychom pacienty v prvním záchytu uměli diagnostikovat a neposílali je někam do front, kde dostanou za dva měsíce termín, a nějaké rakovinné bujení se do té doby rozvine tak, že už to nemá cenu léčit. To prostě v Česku nikdy nepochopím.

Testování pendlerů funguje perfektně

Teď nastala přísnější doba pro české pendlery, musejí se prokazovat čerstvým negativním testem každých 5 dnů, pokud pracují ve zdravotnictví. Jak moc jsou důležití nejen pro bavorské zdravotnictví?

Spíš pro fabriky a různé podniky, které tady fungují. Tam jsou ti lidé zoufalí a řeknou: Ježíš, čeští kolegové, když se zavřely hranice, když nepřijedou, tak jsme vyřízení.

Ve zdravotnictví je teď sester dostatek, doktorů jakž takž, ale těch se pendlování nějak extrémně netýká. A testování si ve zdravotnictví dělají sami, ve špitálech. Když někdo pendluje, tak tady na hranici stojí hygienická služba a dělá testy zadarmo všem. Je to bez front a funguje to perfektně.

Oni ty Čechy mají rádi a potřebují je, to není o tom, že by je diskriminovali. Oni ta auta nestavějí, oni vědí, že Češi jsou dost uvědomělí. Takže je moc nekontrolují, protože vědí, že to mají většinou v pořádku.

Co jste si říkal, když jste se dozvěděl o výzvě prezidenta lékařské komory Milana Kubka, který apeloval na české zdravotníky v cizině, aby pomohli vlasti v těžké covidové době?

Že nemá absolutní přehled o tom, jakým způsobem tu situaci řešit, nemá žádný plán a vykládá nesmysly. Protože já kdybych tady opustil svoje pacienty, tak co? Já přece neopustím svoje lidi. Tady mají taky covid-19. Pro mě jsou pacienti jako pacienti. Jestli to je indián, nebo Bavorák či Afričan, mně je to úplně šumák. Pro mě je pacient. Já jsem doma tam, kde mám svoji práci a kde mám lidi kolem sebe, které mám rád.

Musejí vám být vaši bavorští pacienti vděční…

No vždyť jsou. Jsou vděční, jsou milí a jsou rozhodně ukázněnější než někteří čeští pacienti, musím říct. Já mám spoustu českých pacientů, protože evropský průkaz pojištěnce platí. A my na něj samozřejmě Čechy ošetřujeme zdarma a není s tím jediný problém.

Reklama

Doporučované