Hlavní obsah

Testy a roušky i pro nejmenší? Raději nechat distanční výuku, píší čtenáři

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Čtenáři hodnotí vládní plán na návrat dětí do škol.

Reklama

Ministerstvo školství popsalo podmínky, za jakých by se mohla 12. dubna vrátit část dětí do škol. Počítá s povinnými rouškami i testy všech dětí včetně těch nejmenších ve školkách. Jak na plány reagují čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala z Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o vládním plánu na návrat dětí do škol.

Kateřina Karešová: Jsem sice pro nošení roušek i pro testování, ale ve školkách si to neumím absolutně představit. Mám čtyřletou dceru a do školky ji za těchto podmínek rozhodně nepošlu, měla by z toho akorát neuvěřitelný stres. A celý den v roušce školkové děti nevydrží. Dcera dá hodinu a má dost. A když si ještě přidám, že se jí budu šťourat dvakrát týdně v nose, tak to už bude úplně vyřízená. Ale možná že mám přecitlivělé dítě a ostatní to zvládají v pohodě. Neumím posoudit.

Jan Peterka: Pokud mají děti trávit několik hodin v rouškách, tak to ať raději pokračuje distanční výuka. Nevím, proč se tam mají tak nutně vrátit, stejně jsou za chvíli prázdniny. Nebo ať mají alespoň na výběr. Kdo chce, ať pokračuje distančně.

Vendula Foukalová: Tak mrňata ve školce s rouškou může myslet vážně jen úplný blázen, co v životě neměl doma malé dítě. Jednak většina dětských „chirurgických“ roušek je na školkáče moc velká, a tím pádem netěsní, a navíc přes ně děti nevidí a padají. Ty úplně malé prakticky nejsou k sehnání. Mají to za chvíli ocucané, proslintané, pak to odloží kdekoli a s klidem si půjčí kamarádovu, protože má hezčí obrázek. Učitelky budou celou dobu jen hlídat roušky a stejně to nedají, nebo se na to rovnou vykašlou.

Aneta Sis: Podmínky, že se bude větrat dvakrát za hodinu, anebo jak si představujete, mít výuku co nejvíce venku, to opravdu fungovat nebude. Vydrželi jsme to tak dlouho na distanční výuce, že už to vydržíme do konce školního roku. S rotační výukou také nesouhlasím, za mne je to zbytečné. Dnes jsem kontaktovala e-mailem ředitelku ZŠ, že syna testovat nenechám. Buď nám vyhoví distanční formou, anebo samostudium. Úkoly a zápisy se dají poslat jak e-mailem, nebo je doručit do školy. Vloni byl návrat dětí na jaře dobrovolný a vše fungovalo včetně domácích úkolů. Tak si myslím, že teď by to mělo být ve stejné formě.

Jan Škurka: Já to jako kravinu nevidím. Školka byla doslova semeništěm infekcí, nejen covidu. A učitelky z MŠ to potvrdí. Mnohé to nenošení roušek před uzavřením školek odskákaly těžkým průběhem covidu. Kdo by chodil dobrovolně pracovat někam, kde se nepoužívá žádná ochrana a riziko nákazy tam je vysoké? Nosit roušku je o vzájemné ohleduplnosti, a pokud jsou tak děti vedené, nemají s rouškou nejmenší problém. Jaký rodič, takové dítě.

Michal Novotný: MŠMT nám v manuálech říká: Vstup 3 osob do školy jen v nejnutnějších případech! Potom při testování dají možnost rodičům, aby svým dětem s testováním pomohli. To znamená, že v naší škole bude umožněno chodit 62 rodičům žáků 1. a 2. tříd po budově.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Zdeňka Terrichová: Pan Plaga si asi vůbec neuvědomuje, o čem mluví. Rodiče jsou vyčerpaní psychicky i finančně a problémy návratu do škol a rodičů do práce jdou ruku v ruce. Málokdo z rodičů malých dětí má takové finanční zázemí, aby jej téměř roční „distanc“ od zdroje příjmů nepoložil. Zase doplácí průměrní lidé, kteří za nic moc plat makají celý měsíc a snaží se neždímat stát.

Petr Koudelka: Je to docela šokující, a to v negativním směru. Nejenže ministerští úředníci sestavili pravidla, kterými hází veškerou práci i zodpovědnost na rodiče a školy, navíc v podstatě nařizují používat naprosto scestné a nepřesné antigenní testy, jiné nezaplatí. Všichni dnes vědí, že kvalitní PCR test je sice o něco dražší, ale je spolehlivý a testovat s ním by stačilo jednou za dva týdny, nikoliv dvakrát do týdne. Je to jen o penězích a o osobním zájmu těch, kteří rozhodují. Na děti, rodiče a školy všichni kašlou. Prostě udělejte, co nařídíme, a když to nebude fungovat, můžete za to vy. Je to sprosté a naprosto nepřijatelné.

Reklama

Doporučované