Hlavní obsah

Testy DNA odhalily, kdo je otcem dítěte vražedkyně Janákové. Dozorce to není

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Petra Janáková u soudu.

Reklama

Podle TV Nova Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování.

Článek

Otcem dítěte, které na svobodě porodila vězeňkyně Petra Janáková, je muž, který si ve vazební věznici v Hradci Králové odpykával trest. Uvedla to TV Nova s odkazem na výsledky DNA testů, které provedla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Žena přitom tvrdila, že ji znásilnili dozorci, a tři udala.

Podle Novy už GIBS ukončila vyšetřování, ta ale informaci nepotvrdila. „V současné chvíli nebudeme nic komentovat. Jedná se o nezávislé zdroje TV Nova. Oficiální prohlášení plánujeme vydat zítra,“ řekla pro Seznam mluvčí Ivana Nguyenová.

Muž ve věznici prý vařil jídlo a následně jej i roznášel. Tak se dostal právě do kontaktu s Janákovou. Ukázat na něj měly testy DNA dítěte. Janáková přitom obvinila ze znásilnění tři dozorce. Pokud by byly informace Novy pravdivé, hrozilo by Janákové další soudní řízení.

Petra Janáková, která předloni u Lázní Bělohrad střelila sběratele mincí zezadu do hlavy a za mřížemi má strávit ještě 28 let, byla v půli června na příkaz soudu propuštěna z věznice v Opavě. Dítě porodila na konci srpna.

Trest má přerušený do září příštího roku. Co bude s dítětem, až Janáková nastoupí do vězení, zatím není úplně jasné.

Standardním postupem by bylo, že se o dítě po nástupu matky zpět do výkonu trestu postará jeho otec jako nejbližší právní osoba. Pokud se o dítě nebude z nějakého důvodu moci postarat, otevřou se další možnosti.

„Pak přichází v úvahu širší rodina. Zde už by měl nastoupit soud, který může svěřit dítě do péče třetí osoby nebo do pěstounské péče. Nejčastěji příbuzným. Ti se buď zajímají sami nebo je osloví Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD),“ vysvětluje Martin Galbavý z občanského sdružení Za branou, které se soustředí na pomoc lidem s příbuznými ve výkonu trestu.

Třetí možností je pěstounská péče nepříbuznou osobou a varianta v podobě ústavní péče, tedy umístění do dětského domova.

Reklama

Doporučované