Hlavní obsah

Testy došly. Firmy, které chtějí své lidi začít testovat teď, mají smůlu

Foto: David Neff

Podle zkušeností firem se v posledních dnech s testy obchoduje zásadně v hotovosti a bojují o každou krabici. Ilustrační foto.

Reklama

Antigenní testy se prodávají po statisících kusů. Začít testovat narychlo je ale pro firmy teď téměř nemožné, testy ve velkoskladech došly. Firmy tak kupují jednotlivé kusy v lékárnách, nebo využívají veřejná testovací centra.

Článek

Distribuční firma Trios má tolik objednávek, že na nové zájemce přijde řada nejdříve za deset dnů. U výtěrových testů z nosu, které do Česka putují z Asie, je čekací doba ještě delší a slíbit je mohou zájemcům, kteří se ozvou v těchto dnech, až po 25. březnu.

„Testy postupně každý den naskladňujeme, ale všechno, co přijde, ihned posíláme dál zákazníkům, co už mají objednávky. Zájem je tak obrovský, že v naší firmě šest lidí jen odpovídá na e-maily s dotazy firem,“ řekl pro SZ Byznys David Tomášek, ředitel distribuční společnosti Trios.

Testy pro nové zákazníky došly ale i distributorům v dalších regionech.

Boj o testy, nebo zásah státu?

„Na pondělí jsme měli objednáno deset tisíc kusů, samotestovací testy ale nejsou. Celý týden slyším: Vydržte, přiletí letadlo, přijede kamion. Nakonec nám distributor oznámil, že testy byly údajně zabaveny pro stát v rámci nouzového stavu, že nám nemůže vyskladnit žádné testy za schváleného seznamu, a to ani pravidelným odběratelům, další verze jiného distributora byla, že testy ‚někdo‘ vykoupil a odvezl, ale nikde na trhu v Česku k dispozici nejsou,“ popisuje situaci jednatelka mimopražské firmy, která si nepřeje být z obav z reakce úřadů jmenována, redakce ale její identitu zná.

Podle jejích zkušeností se v posledních dnech s testy obchoduje zásadně v hotovosti a firmy mezi sebou bojují o každou krabici.

„Ve skladech státních hmotných rezerv v tuto chvíli antigenní testy nejsou,“ uvedl pro SZ Byznys Jakub Linka, mluvčí Správy státních hmotných rezerv.

Manažerům, kteří nestihli testy nakoupit v předstihu, tak nezbývá než poslat své lidi na veřejně dostupná testovací místa, například do nemocnic nebo do laboratoří. Tam ale online kalendáře svítí červeně až do druhé poloviny března. Testovací místa jsou totálně zahlcená.

Další možností jsou lékárenské e-shopy. I v nich lidé pořídí rychlé testy na přítomnost koronaviru, ceny se ale pohybují mezi 150 až 190 korunami za kus.

„Máme i poptávky na odběr většího množství testů od našich spolupracujících i jiných firem, které shánějí testy pro své zaměstnance. Jsme připraveni vyhovět požadavkům na vyšší odběr testů, protože rozumíme situaci, ve které zaměstnavatelé jsou po nařízení testování (stejně tak i my). Prodej na e-shopu je momentálně omezený na jednorázový nákup maximálně 10 ks testů, se zájemci o větší odběr jednáme individuálně,“ vysvětlil momentální situaci zakladatel Lékárna.cz Vladimír Finsterle.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by firmy měly co nejvíc využívat samotestování nebo smluvní firemní lékaře. Jak řekl v pátek ráno, odběrová centra už stát z kapacitních důvodů rozšiřovat nebude.

Povinné testování v Česku

Od středy 3. března povinně testují podniky a firmy nad 250 zaměstnanců. První testy musí být hotové do 12. března.

Od pátku 5. března mají tutéž povinnost i podniky nad 50 pracovníků. Testování musí zvládnout do 15. března.

Od 10. března začíná povinné testování zaměstnanců ve státní správě.

Nervozitu firem zvyšuje i hrozba vysokých pokut. Firmám, které povinnost testovat nesplní, hrozí sankce až půl milionu korun.

„Za předpokladu že by firma objektivně nebyla schopna sehnat na trhu testy, nemohla by být činěna odpovědnou za přestupek proti vládním opatření, ani její zaměstnanci,“ řekl pro SZ Byznys expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Odbory plošné testování ve firmách uvítaly. Co jim ale chybí, je právní výklad Ministerstva práce a sociálních věcí. Nejasný je postup například ve chvíli, kdy zaměstnanec testování odmítne.

„Pandemický zákon je novinkou a věci se musí vysvětlovat a nenechat to pouze na zaměstnavatelích. Již jsme požádali o právní výklad MPSV. Navíc vždy doporučujeme, aby zaměstnavatel se zaměstnanci o této věci komunikoval, a věřím, že každý pochopí, že se tady jedná o zdraví jeho i jeho okolí,“ řekl pro SZ Byznys Josef Středula, předseda ČMKOS.

Povinné testování pracovníků ve velkých firmách nařídil stát od středy. V pátek začaly s testy i firmy s 50 až 249 zaměstnanci. První sérii testů musí mít hotovou do 12. a 15. března. Povinné testování státních zaměstnanců začne 10. března.

Reklama

Doporučované