Hlavní obsah

Testy jsou drahé, vysávají kasu. Nadiktovali je bohatí, říká Starka

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Starka doufá, že se v průběhu sezony změní pravidla o testování hráčů. Nyní mu přijde zbytečně časté, a tím pádem přespříliš nákladné.

Reklama

Povinné testy před každým zápasem dělají Jaroslavu Starkovi velkou díru do klubového rozpočtu. „Bohaté kluby, které zajímají evropské poháry, si to prosadily a nás se vlastně ani nikdo neptal,“ říká příbramský boss. Věří ve změnu.

Článek

V ruce teď musí obracet každou korunu. S obráncem Lukášem Pazderou musel kvůli tomu Jaroslav Starka dokonce rozvázat smlouvu. „Je to hrozně hodný kluk. Ale prostě trochu dražší… Úplně v klidu jsme se spolu domluvili a smlouvu rozvázali. Ale bohužel, bylo to potřeba. Ekonomicky to teď pro nás není jednoduché. A těch 250 až 300 000 korun, co vydáme měsíčně za testy, nám v kase prostě chybí,“ konstatuje Starka.

„Firmy mají potíže, dotýká se to i sponzorů, všichni šetří, my musíme taky. Nežijeme v lehké době, co si budeme povídat,“ prohodí šéf příbramského fotbalu.

Různé kluby mají různé zájmy. Tak například pražská Slavia dělá ohledně hygienických opatření naprosté maximum pro to, aby i v situaci, kdy Evropou a Českem obchází hrozba covidu-19 a karantén, mohla úspěšně absolvovat play-off Ligy mistrů a vydělat tak stamiliony.

Kvůli zájmům pohárových zástupců se upravilo i nastavení domácí nejvyšší soutěže, kde k jarnímu manuálu opatření přibylo i povinné testování celých týmů. K utkání české Fortuna ligy smí nastoupit jen ten, kdo má nejvýše tři dny starý negativní test na covid-19.

I díky tomu povolil stát českému profi-fotbalu model, kdy při jedné nakažené osobě v klubu nemusí všichni ostatní automaticky do karantény, ale na přetestování. Mají-li negativní výsledek, mohou hrát.

„Což je samozřejmě super, to je mnohem lepší než na jaře, kdy se kvůli těm karanténám liga nakonec nedohrála,“ kvituje Jaroslav Starka, jehož klub díky tomu, navzdory vážnému sportovnímu ohrožení, nesestoupil.

Fanoušci na sociálních sítích dlouhodobě vtipkovali, že si zachraňující se Příbram nějakého pozitivního hráče v případě potřeby „vyrobí“. Nakonec se ale liga rozsypala kvůli nakaženým v Karviné a v Opavě.

„Ťukám to na dřevo, my jsme žádného nakaženého v klubu zatím neměli. Chválabohu. A že nám pořád někdo nasazuje psí hlavu, na to jsem zvyklý, s tím umím žít, to se dějí i horší věci,“ podotýká příbramský šéf.

Velmi časté povinné testování jeho hráčů i dalších osob v klubu se mu ale zajídá. Optikou klubu se zhruba čtyřicetimilionovým rozpočtem vypadá celá věc samozřejmě jinak než z pohledu českých fotbalových obrů, kteří vidí výzvu (a možnost výdělku) v evropských pohárech.

„Já to všechno chápu, Slavia hraje na naše poměry fotbal jak z jiné planety, jde jim o Ligu mistrů, to je jasné. Ale i my v Příbrami se kvůli tomu musíme testovat před každým zápasem, stojí to šílené peníze, stejně jako mnohá další opatření. A přitom to podle mě stejně nemá reálný smysl. Když to některému fotbalistovi přinese domů manželka nebo dítě ze školy, stejně se nákaze neubráníte, je to celé o náhodě,“ míní Starka.

„Celý ten manuál poctivě naplňujeme, ale stejně to podle mě nemá moc smysl. Jedete na Moravu kvůli opatřením dvěma autobusy, aby měl podle manuálu každý hráč dvousedačku. A pak vylezou na pumpě, jdou na WC a tam se stejně promísí s lidmi, co tam potkají. Na hotelu máme mít uzavřené patro, každý hráč vlastní pokoj. Fajn. Ale vždyť chodí normálně po ulici, jdou do obchoďáku, kde je spousta lidí. Je iluzorní myslet si, že se ve fotbale díky těm opatřením nákaze vyhneme,“ přemítá Starka.

"Doufám, že to na konci září skončí"

Když slyší námitku, že si to všechno přece kluby schválily na ligovém shromáždění, mávne trochu znechuceně rukou. „Ligový výbor má sedm členů, co si tam mezi sebou domluví, na to si prolobbují podporu. A na těch shromážděních se pak vlastně ani žádná diskuse o věci nevede. Tohle si prosadily bohaté kluby. A dá se říct, že klubů, jako je Příbram, se vlastně nikdo na nic neptal.“

O tom, že by část peněz vydělaných v pohárové Evropě věnovaly úspěšné kluby do nějakého fondu, ze kterého by se alespoň částečně saturovaly zvýšené náklady ostatních ligových účastníků, prý Starka nikde nic neslyšel. „Já jen doufám, že to bláznění s testy na konci září skončí. Až se tedy dohrají kvalifikace evropských pohárů, se kterými se ta opatření spojovala. Protože testovat má podle mě smysl člověka, co má příznaky. A ne desítky lidí v každém klubu prakticky každý týden. Budiž, jednou měsíčně možná. Ale takhle by nás to stálo miliony, jet to v dosavadním nastavení celou sezonu.“

Liga změnila pravidla i v tom smyslu, že bude moci sportovní výsledky sezony vyhlásit, i kdyby nebyl sehrán její kompletní program, nově k tomu postačí padesát procent zápasů. Do úvah o tom, zda někdo nezačne spekulovat, že se mu třeba nevyplatí hrát zápasy se silnými soupeři, aby si nepokazil získaný bodový průměr, se ale Starka pouštět nechce.

„Žijeme v Česku, tady nad vším lidi budou vždycky něco vymýšlet, ale do téhle debaty se fakt pouštět nebudu, já pevně věřím, že se v lize odehrají všechny zápasy. A na tyhle spekulace díky tomu vůbec nezbude žádný prostor,“ podotkl Starka.

Počítá s tím, že při platných hygienických předpisech smí v Příbrami přijít na fotbal 2000 lidí. „Zhruba tisícovka do jednoho sektoru a tisícovka do druhého, ale stejně se to pořád mění,“ říká Starka nyní, tedy v průběhu reprezentační pauzy.

Na "Starkův model" liga nenaskočila

Na konci minulé, covidovou pauzou protažené sezony se nejprve zrušila baráž a pak i zbytek skupiny o udržení, termíny se kvůli karanténám Karviné a posléze Opavy posunuly už příliš daleko. Nikdo nesestoupil a liga byla rozšířena o Pardubice a Brno na 18 účastníků. Starku v tom ohledu mrzí, že vedení ligy nepopřálo sluchu jeho variantě řešení, se kterou přišel už v březnu, kdy se liga na několik týdnů přerušila kvůli covidovému „vypnutí“ prakticky celé republiky, včetně sportovních akcí.

„Říkal jsem: Rozšiřme ligu na 20 účastníků a nahoru pusťme jen kluby se stadionem. Pak by v téhle těžké ekonomické situaci celé země, potažmo fotbalu, měly kluby jako my prostor, aby ušetřily a hrály s mladými kluky, ze kterých by za 2-3 roky něco bylo,“ říká Starka. Situace je jiná. Za rok se má liga zase zúžit zpět na 16 účastníků, takže na konci ročníku 2020-21 sestupují tři kluby. Kvůli ohrožení sestupem tedy musí všichni bojovat o setrvání v lize, a to jen s levnými mladíky rozhodně nelze.

Starkovi se moc nelíbí ani to, že kluby ze druhé ligy dostávají několikaletou šanci na to, aby si stadion po postupu postavily. „Dřív musel stát stadion nejpozději do roka, teď se to zase uvolnilo. Já už tomu nerozumím…“

Řešit složitou ekonomickou situaci výhodným transferem některého z příbramských talentů teď podle Starky není na pořadu dne. „Na obzoru nic takového nevidím. A jedno vím úplně jistě. A sice že určitě nebudeme nikoho kupovat,“ vzkazuje nepříjemnou zprávu trenéru Pavlu Horváthovi.

„Většina klubů je na tom podobně, obchody se netočí, hráči se leda půjčují na hostování,“ glosuje Starka. Teď čeká, jestli třeba Sparta nepošle právě na hostování do Příbrami talentovaného Matěje Polidara, kterého si tu loni koupila. „My bychom samozřejmě byli všemi deseti pro. Otázka ale je, jak si to vyhodnotí Sparta. Řekli mi, že záleží na tom, aby byl zabezpečen jeho sportovní růst. Tak ať si zváží, jestli pro Matěje bude lepší, když u nás bude hrát ligu pravidelně, nebo jinde čekat, jestli dostane příležitost třeba jen zřídkakdy.“

V lize je Příbram zatím bez bodu. „Teplice byly asi hratelné, když o kolo dál prohrály s nováčkem z Pardubic. Ale ten náš vstupní zápas jsme prostě… podělali,“ mrzí Starku. „No a druhý zápas a Slavia, to je jiný vesmír, co si budeme povídat. Příště hostíme Opavu, tak budeme chtít vyhrát, jako vždycky. Ale to oni taky.“

Reklama

Související témata:

Doporučované