Hlavní obsah

Testy na covid pro seniory zdarma. ANO ukázalo, na co bude lákat voliče

Foto: Twitter / včelbaba

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

Před dvěma lety se kandidáti hnutí ANO chlubili číslem na Andreje Babiše. Letos se s ním na plakátech objeví znovu, ale tentokrát budou společně slibovat pomoc lidem v době koronakrize.

Článek

„Testy na covid pro seniory zdarma ZAJISTÍME.“ Takto zní jedno z hesel, se kterým míří ANO do říjnových krajských voleb. Objevilo se na plakátu hnutí ve Středočeském kraji, na který upozornila uživatelka Twitteru. Redakce jeho pravost ověřila. Vedle hesla dominuje plakátu společný snímek předsedy ANO Babiše a tamější hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové.

„Z devadesáti procent, možná pětadevadesáti, to bude paní hejtmanka s panem premiérem. Na dalších plakátech budou také kandidáti do Senátu,“ potvrdil pro Seznam Zprávy radní Středočeského kraje za ANO Martin Herman.

Jak konkrétně je to s testy pro seniory zdarma míněno, Herman neobjasnil. Dotazy redakce zaslala i přímo premiérovi a hejtmance, ale odpověď od nich zatím nepřišla. Pokud lékař vypíše žádanku na test na koronavirus, má ho pacient zdarma už nyní. I bez žádanky se ale může zájemce o test přihlásit - například po návratu z ciziny. Pak si ho ale musí hradit sám.

Kromě testů na covid zdarma pro seniory má podle Hermana hnutí ANO připravená i další volební hesla. Ta ale prozradit nechtěl. Oficiální zahájení kampaně totiž proběhne až ve čtvrtek v Olomouci.

ČSSD nabízí ochranu

Na koronavirus vsází před volbami i koaliční ČSSD, která zahájila kampaň už před dvěma týdny. Jejich heslo zní: „V krizi vás ochráníme“. A na voliče se z plakátů obrací předseda strany a zároveň ministr vnitra Jan Hamáček. Na sobě má červený svetr, ve kterém vystupoval na tiskových konferencích v době nouzového stavu. A protože to upoutalo pozornost, ČSSD udělala ze svetru jeden ze symbolů jejího boje s covidem. Připravili třeba malé dezinfekce, které jsou navlečené do červeného svetru.

Ale zpět k hnutí ANO. Vizuál letošních plakátů hnutí zůstává podobný jako v parlamentních volbách před dvěma lety. I tehdy vsadil volební tým na společné fotky Andreje Babiše s lídry jednotlivých kandidátek. Byli vždy v bílých košilích a s rozepnutým límečkem. „Petr má číslo na můj mobil,“ ujišťoval tehdy Babiš voliče v Brně, kde kandidoval Petr Vokřál. S tím se však před několika měsíci rozkmotřil kvůli kauze Stoka.

Číslo na Babiše má i středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová. Ta ale v současnosti mezi Babišovy oblíbence nepatří. Naopak. Několikrát ji kritizoval. Konkrétně třeba kvůli kauze zneužívání služebního auta jejím partnerem, kdy mluvil o „papaláštví“. Nedávno pak hejtmance vyčetl žalobu na záchranářku, která upozornila na nedostatek zdravotnických pomůcek ve Středočeském kraji.

V rozhovoru pro deník Právo premiér řekl, že si nenechá zkazit deset let práce. Přesto si Pokorná Jermanová udržela první místo na kandidátce - a místo po jeho boku na plakátě.

Za ANO znovu kandiduje všech pět hejtmanů, které hnutí má. Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu se uskuteční 2. a 3. října 2020. Druhé kolo voleb do Senátu proběhne 9. a 10. října 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované