Hlavní obsah

Plaga: Testy na covid ve školách budou znovu po podzimních prázdninách

Foto: vláda.cz

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) počítá s testováním na začátku listopadu. Finálně ale rozhodne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Školáci se opět nevyhnou plošnému testování. Druhé kolo po úvodním zářijovém by mělo proběhnout po podzimních prázdninách, tedy 1. listopadu. Předpokládá to ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Článek

Chystá se další termín plošného testování ve školách. Datum ale ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička ještě oficiálně nestanovily. Pravděpodobně ale půjde o začátek listopadu.

„Finální rozhodnutí je na ministerstvu zdravotnictví, ale jako nejpravděpodobnější termín se jeví přelom října a listopadu po podzimních prázdninách,“ řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO) pro Seznam Zprávy.

Podzimní prázdniny letos vycházejí na středu 27. října a pátek 29. října doplněné státním svátkem. Do lavic se žáci opět vrátí v pondělí 1. listopadu, kdy by se tedy měli rovněž i otestovat.

Ministerstvo zdravotnictví počítá s dvěma dalšími koly plošného testování. Podle původních informací se mělo testovat jednou v říjnu a jednou v listopadu. Školy ale musí informaci o testování obdržet včas, aby se na něj mohly připravit. V říjnu už se to tedy patrně nestihne.

„Platí, na čem jsme se domluvili s ministerstvem zdravotnictví. Pokud se rozhodne o plošném nebo i lokálním testování, musí to ministerstvo školství a především školy vědět dostatečně dopředu. Minimálně kvůli tomu, aby bylo možné je včas dozásobit testy. Rozhodnutí tak musí přijít minimálně 14 dní před termínem testování,“ dodává Plaga.

Milion testů na jeden termín

První kroky provedla vláda k dalšímu screeningovému testování na covid-19 ve školách ve středu. Ministři vzali na vědomí dodatečnou objednávku testů. Stát tak přikoupí dalších 1,6 milionu antigenních testů. Ministerstvo školství a Správa státních hmotných rezerv (SSHR) využijí možnost zvýšit počet dodaných testů, kterou obsahovala předchozí smlouva.

Po doobjednání bude mít stát k dispozici přibližně 4,6 milionu antigenních testů. SSHR jich nyní má ve skladech 2,62 milionu, 400 tisíc kusů je v rezervě na krajských pracovištích Národního pedagogického institutu. „Jeden termín plošného testování v základních školách a středních školách se přitom týká 1,4 milionu žáků s tím, že reálná potřeba antigenních testů v rámci zářijového screeningu se pohybovala kolem milionu kusů testů na jeden termín testování,“ uvedlo ministerstvo školství v předkládací zprávě.

Zakázku na testy pro školy vyhrála v červenci firma z Červeného Kostelce na Náchodsku Batist Medical. Od čínské společnosti Genrui Biotech dodala antigenní testy pro výtěr z přední části nosu v celkové hodnotě zhruba 80 milionů korun. Žáci se ve školách testovali 1. či 2. září a dále 6. a 9. září. Výsledky podle ministerstva zdravotnictví ukázaly, že se šíření nákazy ve školách v tomto období nezhoršovalo. Úřad se proto rozhodl zatím v testování nepokračovat.

Reklama

Doporučované