Hlavní obsah

Testy na nový koronavirus byly svěřeny i „Babišově“ laboratoři

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví rozšířilo seznam laboratoří, které mohou pacienty testovat na COVID-19.

Reklama

Na seznamu laboratoří, které testují na nový koronavirus, je i společnost spadající do svěřenského fondu Andreje Babiše.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví rozšířilo počet laboratoří, které budou nově testovat lidi na nový koronavirus.

Na seznamu se nově objevilo i jméno společnosti Vidia-Diagnostika, která patří do skupiny FutureLife. Tedy firmy spadající do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Laboratoř má v Česku sedmnáct odběrných míst, většina z nich je v Praze nebo ve Středočeském kraji.

„Naším cílem je rozšířit laboratorní kapacity zcela maximálně, bez ohledu na to, zdali se jedná o státní, nebo soukromé zařízení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V Česku je přitom zhruba stovka laboratoří, které by mohly pacienty na COVID-19 testovat. Zájem o to projevila třetina z nich a mezi nimi právě i Vidia-Diagnostika.

„K testování jsme se přihlásili sami, Vidia jakožto virologická laboratoř má dlouholetou zkušenost v této oblasti,“ uvedl ředitel společnosti FutureLife Matěj Stejskal s tím, že v jejich možnostech je denně otestovat desítky pacientů.

Naopak jiná soukromá laboratoř – Tilia Laboratories, o jejíž vedoucí Soně Pekové minulý týden šířil nepravdivé informace ministr Vojtěch, na seznamu ministerstva chybí. A na svém webu uvádí, že má z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu pozastavenou možnost vyšetřovat pacienty na COVID-19.

„Děkujeme za minimalizaci množství telefonátů na toto téma do laboratoře,“ píše tady Soňa Peková.

Tilia Laboratories byla první soukromou laboratoří, jež zjistila u dvou pacientů, že jsou nakaženi koronavirem. Šlo o pacienty, kteří měli potíže, a státní systém je odmítal otestovat, a test za vlastní peníze jim dokonce doporučil.

Než stát laboratoři Soni Pekové možnost testovat na koronavirus pozastavil, platili u ní lidé částku 1264 korun.

„Babišova“ Vidia-Diagnostika, která je nyní na státním seznamu, počítá, že u nich lidé zaplatí okolo 3000 korun.

„Předpokládáme, že cena vyšetření pro samoplátce bude někde kolem tří tisíc korun,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel Stejskal s tím, že provoz laboratoře nyní nemůže jet na plnou kapacitu.

„V současnosti v našich odběrových zařízeních nemáme dostatek ochranných pomůcek, abychom mohli odebírat vzorky, a pacienti se proto stále musí obracet na odběrová místa stanovená Ministerstvem zdravotnictví České republiky,“ doplnil Stejskal.

Další laboratoře na seznamu ministerstva, ústecká Diagnostika, nabízí test za 2000 korun a Nemocnice na Bulovce pak za 2900 korun.

Většina dalších laboratoří, jež jsou na seznamu ministerstva, v současné době zvládá testovat jen ty pacienty, které doporučí epidemiolog.

„V takovém případě se vše hradí ze zdravotního pojištění. Individuální vyšetření občanů v této chvíli neprovádíme. Není to možné ani z kapacitních důvodů,“ uvedl mluvčí Zdravotního ústavu v Ostravě Michal Pistolas.

Laboratoř Tilia Laboratories se mezi vybrané laboratoře nedostane. Sama Peková říká, že ministerstvo stanovilo požadavek, který nedokážou obratem splnit. „Objevily se tam požadavky, jež jsou úplně irelevantní,“ řekla tento týden v rozhovoru pro DVTV Peková.

Jde konkrétně o takzvanou akreditaci – ISO 15189 – jež je vyžadována pro laboratoře, které chtějí mít smlouvy se zdravotní pojišťovnou. Tu však Tilia Laboratories nemá a ani ji podle Pekové nechce. A než by tuto akreditaci získala, trvalo by to několik měsíců.

Soňa Peková se dostala do povědomí veřejnosti poté, co o ní ministr minulý týden řekl, že je v karanténě v Nemocnici Na Bulovce. Navíc dodal, že odběr vzorků u pacientky testované na koronavirus proběhl nestandardním způsobem.

Soňa Peková sama na Facebooku laboratoře popřela, že by byla v karanténě, a Vojtěchovi doporučila, aby si odpočinul, protože z únavy zřejmě říká nesmysly. Ministr se jí pak omluvil s tím, že dostal od kolegů chybné informace. A lékařka omluvu přijala.

Reklama

Doporučované