Hlavní obsah

Testy odhalily až 30 pozitivních v jedné škole, čeká se na PCR potvrzení

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dnes se znovu po dvou měsících plošně testovali žáci základních a středních škol, ale zatím jen v osmi okresech. Většina škol nezachytila ani jeden případ, řada škol ale více než deset pozitivních na covid-19.

Článek

Okres Přerov minulé pondělí přesáhl počet 300 pozitivních za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Tuto hranici stanovila hlavní hygienička pro opětovné testování ve školách. Na Přerovsku stejně tak jako v dalších sedmi okresech se tak dnes žáci základních a středních škol testovali na covid-19.

Rekordmanem je zřejmě přerovské Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, kde testy ukázaly na třicet pozitivních žáků. A to přesto, že na doporučení kraje škola prodloužila podzimní prázdniny na celý minulý týden. Zda mají žáci skutečně covid, ale potvrdí až PCR testy.

„Zatím nejhorší situace, jakou jsme zažili. Jinak jsme při předchozích kolech testování měli vždycky maximálně jeden nebo dva pozitivní testy. Přitom přišli do školy po devíti dnech,“ říká ředitelka školy Romana Studýnková. V jedné třídě se sešlo osm pozitivních testů, ostatní případy se podle ředitelky rozprostřely mezi ostatní třídy.

Vysvětlení částečně dává počet nových případů za sedm dní v jednotlivých věkových skupinách v Olomouckém kraji. Větší nárůst pozitivních na 100 tisíc obyvatel má mezi dětmi od 6 do 11 let a od 12 do 15 let, jen Praha, respektive Zlínský kraj. Mezi mladistvými od 16 do 19 let pak Olomoucký kraj s 1020 novými případy za týden vede jednoznačně.

Záchyty pozitivních ale hlásí v Přerově i základní školy. V ZŠ J. A. Komenského antigenní testování odhalilo 7 pozitivních žáků z celkem 539 testovaných.

„Pozitivně testovaní byli z různých tříd. Postupovali jsme podle metodiky. Máme pro ně izolační místnost. Některé žáky si ale rovnou rodiče vyzvedli zase před školou,“ popisuje statutární zástupkyně ředitelky školy Barbora Složilová s tím, že od září ve škole zaznamenali jen jeden pozitivní případ covidu-19.

Vzhledem k tomu, že žáci spolu v předchozích dnech čas netrávili, do karantény pozitivní nikdo nenásleduje. Všechny třídy se dále učí. Pozitivně testované čeká ještě potvrzovací PCR test, protože antigenní testy vycházejí často falešně pozitivně.

Pokud by preventivní testování dokázalo zabezpečit, aby školy zůstaly otevřené, byla by Složilová pro to, aby se testovalo ve školách i nadále. Všichni pozitivní žáci byli totiž bezpříznakoví. Rodiče tak ani nemohli poznat, že se dítě nakazilo, a nechat ho proto doma.

„Máme zkušenost s tím, že ani rodiče proti tomu neprotestují. Naopak zodpovědně spolupracují a všechny děti testy podstupují,“ dodává Složilová. Antigenní testování totiž zákonný zástupce může odmítnout. Žáci pak ale mají povinnost i při výuce si nasadit roušku, nesmí ve škole cvičit, zpívat mohou pouze s dvoumetrovým rozestupem a v jídelně musí sedět 1,5 metru od ostatních.

Zatímco na další přerovské ZŠ Boženy Němcové vyšly všechny testy negativně, na druhé straně města v ZŠ Trávník mají 15 pozitivních žáků. Tak vysoký počet překvapil vedení školy i samotné žáky, kteří do školy přišli bez jakýchkoliv příznaků.

„Děti byly překvapené, že jim testy vyšly pozitivně. Nic jim nebylo, jsou všechny bezpříznakové. Třeba se prokáže, že jsou negativní, a vrátí se zpět. Dnes škola funguje normálně,“ řekla ředitelka školy Kamila Burianová. Dodala, že dosud byly v karanténě dvě třídy z prvního stupně, které se však po podzimních prázdninách již vrátily zpět.

Podle informací přerovské radnice bylo na osmi zdejších základních školách testováno 3136 dětí celkem bylo zachyceno 60 pozitivních případů covidu-19. Nejvíce případů, osmnáct, prokázaly antigenní testy v ZŠ Svisle.

Ostravská ZŠ má 18 pozitivních

Vysoký počet pozitivních případů hlásí ale také některé školy v Ostravě. Antigenní testy v ZŠ Matiční odhalily například 18 pozitivních ze zhruba 540 žáků.

„Řekl bych, že to odpovídá virové náloži, kterou v Moravskoslezském kraji celkově máme. My konkrétně máme ze 30 tříd od začátku školního roku průběžně tak 5 v karanténě,“ popisuje ředitel školy Vladimír Matuš. I on by souhlasil s pravidelným testováním.

„Ideálně každé pondělí, protože by pak třída nemusela jít do karantény. Jinak dochází ke značnému a opakovanému narušování výuky,“ dodává Matuš.

Ačkoliv řada škol hlásí i více než 10 pozitivních žáků, většina nezachytila ani jeden případ covidu-19. Týká se to například ZŠ Smíškova v Tišnově na Brněnsku. Další mají třeba jen jeden pozitivní test jako na českobudějovické Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické.

Počet zachycených případů je ale významně vyšší než při zářijovém testování, kdy se podařilo za tři kola zachytit 438 pozitivních. Jen pár škol tehdy hlásilo více než 10 případů. Velkou část dnes pozitivních ale mohou vyloučit ještě PCR testy.

Příští týden se povinné testování na koronavirus ve školách rozšíří o dalších 23 okresů včetně Prahy, celkem se tak žáci a studenti budou testovat ve 31 okresech. Hasiči k tomu v týdnu rozvezou 575 tisíc antigenních testů. Rozhodla o tom dnes ráno vláda. Se zavedením plošného testování ministerstvo zdravotnictví nepočítá, řekl po jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Doporučované