Hlavní obsah
Online

Rozvolnění, ale… Žádné zkoušení oblečení či nákupy v Německu

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vláda výrazně uvolnila podmínky v Česku. Od pátku neplatí omezení volného pohybu, tedy ono obligátní „do práce a domů“. Lidé se mohou venku pohybovat ve skupinách až do 10 osob. Kompletní změny pro vás shrnujeme zde.

- Vláda povolila vycestovat za hranice. Po návratu bude potřeba negativní test nebo karanténa. Ministerstvo zahraničí ale mezinárodní cesty doporučuje jen v nezbytných případech.

- Už v pondělí mohou otevřít samostatné prodejny až do velikosti 2500 metrů čtverečních. Restaurace plně otevřou už 25. května. Nový přehled otevírání obchodů najdete zde.

- V Česku stoupl počet lidí s potvrzeným onemocněním covid-19 na 7236. Dosud se z nemoci vyléčilo 2371 osob, 214 jich zemřelo, takže aktuálně je potvrzených nemocných 4651.

Čtvrteční události v souvislosti s koronavirem jsme zachytili v této online reportáži:

  • Na ústeckou univerzitu se dostanou od pondělí všichni studenti

    Konzultace a zkoušky se na Univerzitě J. E. Purkyně budou konat v omezeném počtu lidí. Ubytovat se studenti mohou na vysokoškolských kolejích. Běžná výuka zatím obnovena nebude. ČTK to dnes řekla mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

  • Babiš se sejde se Zemanem

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý v podvečer setká s prezidentem Milošem Zemanem. Na pravidelné schůzce na zámku v Lánech na Kladensku by měli debatovat o záležitostech kolem epidemie koronaviru. O schůzce dnes Babiš informoval v rozhlasové stanici Frekvence 1. Následně ji avizoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

    Babiš se obvykle schází se Zemanem každý měsíc. „Budeme řešit ty věci, které jsou nyní na stole,“ řekl premiér. Podotkl, že nyní už se s prezidentem delší dobu neviděli. Naposledy byl Babiš za prezidentem 20. března. Tehdy ocenil Zemanovy kontakty v Číně, když podle ministerského předsedy pomohly dostat do Česka v době epidemie koronaviru ochranné zdravotnické pomůcky.

  • Za první dva dny se nechaly otestovat tisíce lidí

    V Praze bylo za první dva dny studie kolektivní imunity proti covid-19 vyšetřeno přes 3000 lidí z 5000 plánovaných. Nejvíc nyní chybí vzorků od dětí, výzkumníci jich potřebují ještě asi 800. Naopak nejméně jsou potřeba vzorky dospělých nad 40 let a seniorů, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Studie má ukázat, kolik lidí v ČR už nemoc způsobenou novým typem koronaviru prodělalo a mají protilátky. Celkem je v plánu otestovat 27 000 lidí.

  • Pražskou zoo bude moci navštívit jen 8500 návštěvníků denně

    Zoologická zahrada v Praze se návštěvníkům otevře ve standardní otevírací době v pondělí 27. dubna. Počet návštěvníků však bude omezen na 8500 osob denně. Zakoupení vstupenky na místě nebude možné, uvedl dnes pro ČTK ředitel zoo Miroslav Bobek. Vládní opatření proti nemoci covid-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března. Loni do zoo přišlo 1 456 526 návštěvníků, o 8000 více než v rekordním roce 2016.

  • Armáda zrušila účast na akci Cihelna

    Armáda se rozhodla kvůli plnění úkolů spojených s bojem proti pandemii koronaviru zrušit účast na tradiční vojensko-historické akci Cihelna. ČTK to dnes sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Konání letošního ročníku je naplánováno na 21. a 22. srpna. Akce, kterou každoročně organizuje město Králíky společně s armádou a dalšími organizacemi, se koná v prostoru Vojenského muzea u města Králíky v Pardubickém kraji.

  • Ministerstvo registruje 214 úmrtí v souvislosti s covid-19

    Aktuální počet osob s prokázaným onemocněním covid-19 (včetně hospitalizovaných, ale bez vyléčených a úmrtí) je 4651. Celkový počet osob s dosud prokázaným onemocněním covid-19 (kumulativně za celé období) je 7236, celkový počet vyléčených dle hlášení hygieniků 2371.

  • Poslanci se k jednání o nouzovém stavu sejdou v úterý ráno

    Schůzi Sněmovny k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu dnes svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) na úterý příštího týdne. Začne podle webu dolní komory v 10:00. Kabinet chce, aby nouzový stav trval do 25. května kvůli zachování postupně uvolňovaných restriktivních opatření přijatých k omezení šíření nového typu koronaviru. Nyní platí nouzový stav do 30. dubna.

  • Stát nakoupí 1800 tun sušeného mléka

    Stát vypsal tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun polotučného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Dnes o tom informovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na svém webu. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko. V průměru stát očekává, že u plnotučného mléka zaplatí 98,4 koruny za kilogram. Například Madeta aktuálně prodává 25kilogramové pytle plnotučného mléka za 134 korun za kilogram.

  • Finanční úřady v Pětadvacítce vyplatily téměř devět miliard korun

    U kompenzačního bonusu Pětadvacítka pro živnostníky finanční úřady ke čtvrtečnímu večeru evidují 400 846 žádostí, uspokojeno bylo 364 257 žádostí za téměř devět miliard. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

  • Banky se do chytré karantény zapojí až příští týden

    Banky se na počátku příštího týdne zapojí do projektu takzvané chytré karantény a budou poskytovat údaje pro vytváření vzpomínkových map. ČTK o tom dnes informovala Česká bankovní asociace. Banky budou poskytovat údaje Ministerstvu zdravotnictví, které je od nich bude požadovat na základě předem poskytnutého souhlasu lidí nakažených koronavirem.

  • Ministr Vojtěch: Roušky povinně ještě nejméně dva měsíce

    Povinnost nosit roušky by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla platit pro příští dva měsíce. Pak lze uvažovat o jejím rozvolňování, například podle místa, uvedl ministr.

  • České dráhy od neděle obnoví provoz čtyř linek

    Jde o linky z Prahy do Břeclavi, Chebu, Karlových Varů a na Valašsko. Další linky bude dopravce obnovovat postupně podle poptávky cestujících i objednatelů spojů. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Provoz postupně obnovují i ostatní dopravci.

  • Hrady a zámky otevřou o dva týdny dřív

    Národní památkový ústav (NPÚ) po čtvrtečním rozhodnutí vlády uspíšit uvolňování opatření proti koronaviru znovu posouvá zahájení své hlavní turistické sezony. Stovka státních hradů, zámků a dalších objektů se otevře 25. května, do zahrad a parků budou moci lidé jit už 11. května. ČTK to dnes řekla mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Prohlídky objektů se budou konat za dodržení přísných hygienických pravidel. Podle původního plánu vlády z minulého týdne se měly hrady a zámky otevřít 8. června.

  • Do Nošovic přijede 750 korejských inženýrů, schválila vláda

    Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V květnu jich přijede 446, další budou následovat. Celkem se do republiky má dostat zhruba 750 inženýrů, kteří budou pracovat na vývoji nového vozidla. Pro jejich příjezd i pohyb budou platit přísná pravidla. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kabinet je podle něj připraven takto vyhovět i dalším podnikům strategického charakteru.

  • Maláčová: Nezaměstnaných přibude v dubnu 41 tisíc

    Nezaměstnanost v dubnu vystoupá na 3,4 %, odhaduje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O práci se podle ní bude v dubnu nově ucházet 41 tisíc lidí, celkem tedy asi 250 tisíc.

  • Petříček: Cestování jen s důležitým důvodem

    „Cestování do zahraničí je možné teoreticky. Lze vozem, protože letecká doprava je pozastavená. Slovensko ani Polsko nepovolují příslušníkům cizího státu vstup na území. Rakousko nepovoluje cestování do země za účelem turistiky, do Německa je to možné pouze z nutných důvodů, což nákupy asi nejsou,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

  • Pendleři potřebují při prvním vstupu do ČR negativní PCR test

    Pendleři, kteří budou moct jezdit od pondělí do ciziny za prací každodenně, budou muset při prvním vstupu do země předložit negativní PCR test na koronavirus, který není starší než čtyři dny. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Poté budou mít pendleři podle Ministerstva vnitra povinnost předložit negativní test jednou za dva týdny. Pokud by test na hranicích neukázali, museli by do dvoutýdenní karantény. Test je možné podstoupit i v Česku a do čtyř dnů ho při návratu na hranicích předložit.

  • Lidé nebudou smět v obchodech zkoušet oblečení

    Zákazníci v prodejnách, které se budou moci po nucené pauze znovu v pondělí otevřít, nebudou smět zkoušet oblečení. Vrácené zboží bude muset být tři dny v kontejneru nebo krabici s označením „karanténa“. Podobné boxy budou muset být také v knihovnách, kniha v něm po vrácení bude muset zůstat následující dva dny. Podrobné informace k uvolňování opatření zveřejnilo dnes ministerstvo zdravotnictvím na svém webu.

  • Babiš: Požádal jsem Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu

    „Podepsal jsem žádost na Sněmovnu, aby projednala naši žádost na prodloužení nouzového stavu do 25. května,“ řekl po jednání vlády předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Hlavní zprávy