Hlavní obsah

Testy pro školáky dopadají ve zkouškách neslavně. Kdo a proč je koupil?

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Testy pro školáky měla Správa státních hmotných rezerv nejprve otestovat a teprve pak nakoupit, tvrdí Ministerstvo zdravotnictví. Jenže Správa pouze plnila pokyny vlády a žádný takový apel od ministrů nevzešel.

Článek

Antigenní testy už hasiči rozvezli do škol. V pondělí se s nimi žáci začnou testovat. Jak velkou vypovídací hodnotu budou výsledky mít, ale jasné není. Jeden z testů, které se budou používat, od společnosti Lepu Medical, dopadl ve zkoušce Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) průměrně. V pokusu laboratoře Bioinova ale propadl, stejně jako druhý test zaslaný do škol – od společnosti Singclean. Ani v jednom případě však nejde o klinickou studii, výsledky tak nemusí vypovídat o reálné citlivosti testů.

Oba pokusy by vzniknout ani nemusely, kdyby si stát nechal antigenní testy před jejich schválením pro použití ve firmách a ve školách otestovat. Výjimku pro samotestování jim uděluje Ministerstvo zdravotnictví, to ale nic takového neudělalo ani před vypsáním tendru na antigenní testy pro žáky.

„Ověřit účinnost formou nezávislé klinické validační studie nebylo možné z časových důvodů – taková studie zabere více než měsíc –, ovšem Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo a doporučilo Správě státních hmotných rezerv ověření parametrů formou analytické studie provedené na vzorcích uměle syntetizovaného antigenu, jakou představil v nedávné době Ústav organické chemie a biochemie AV ČR,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Na podzim si přitom podobnou klinickou studii Ministerstvo zdravotnictví vypracovat nechalo.

„Taková studie (jako od ÚOCHB, pozn. red.) se dá provést za jediný den a ačkoliv její výsledky nejsou srovnatelné s výsledky studií klinických – ty probíhají na vzorcích konkrétních pacientů –, je její nespornou výhodou objektivita, nestrannost vyhodnocení a zejména rychlost, s jakou se dá provést,“ dodává Peterová.

Jenže ÚOCHB by takovou „objektivní“ studii provést nemohl, protože není certifikovanou laboratoří. Před vypsáním tendru na testy nebylo připraveno ani případné předání metodiky jiné laboratoři.

Zadruhé však ministerstvo ani žádnou takovou podmínku, jako například právě test v nezávislé laboratoři, Správě státních hmotných rezerv oficiálně nedoporučilo.

„V dopise z 19. 3., ve kterém nám Ministerstvo zdravotnictví na základě usnesení vlády poslalo seznam vhodných výrobků pro testování z přední části nosu, není žádné doporučení na provedení jakékoliv analýzy. Podobný požadavek by znamenal, že na základě jednodenní analýzy bychom vyloučili některé výrobky. To by přineslo pouze množství žalob na Českou republiku. Žádná jednodenní analýza totiž nenahradí několikaměsíční klinickou studii,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Vláda: Prostě to kupte

Jak tedy výběr antigenních testů probíhal? Vláda ve svém usnesení z 8. března zadala Správě státních hmotných rezerv nakoupit pět milionů antigenních testů. Technickou specifikaci měl ale dodat ministr školství.

Vláda mu uložila „vypracovat technickou specifikaci sad antigenních testů určených pro samotestování ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a neprodleně ji předat Správě státních hmotných rezerv“. Neprodleně se ale protáhlo na více než týden.

Ministerstvo zdravotnictví pak skutečně Správě státních hmotných rezerv poskytlo specifikaci podle níž se větší, čtyřmilionová část dodávky, měla nakupovat až poté, co by Správa získala posouzení citlivosti testů od firem, jež by byly v tendru osloveny.

Nicméně z toho nakonec sešlo. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli tomu ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) zaslal i vytýkací dopis. Vláda pak 18. března přijala doplňující usnesení k tendru na antigenní testy pro školáky a uložila „ministru zdravotnictví neprodleně předložit Správě státních hmotných rezerv na základě výjimek udělených podle § 4 odst. 8 nařízení vlády č. 56/2015 Sb., o technických požadavcích na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro, seznam vhodných sad antigenních testů od konkrétních výrobců určených pro samotestování pro užití ve školství.“

A to se také stalo. Ministerstvo zdravotnictví poskytlo Správě státních hmotných rezerv zúžený seznam 49 testů s odběrem z přední části nosu. Zástupce ministerstva byl i v komisi, která potvrdila vhodnost vítězného testu od společnosti Singclean.

Správa státních hmotných rezerv tak podle svého předsedy Pavla Švagra postupovala v souladu s pokyny úřadu tehdejšího ministra Blatného. I kdyby chtěla, nemůže prý suplovat roli Ministerstva zdravotnictví.

„Když tankujete benzín, tak si taky nenecháte dělat jeho rozbor, aby se vám nezadřel motor. Ten trh někdo reguluje. A u antigenních testů je regulátorem Ministerstvo zdravotnictví,“ dodává Švagr.

Reklama

Doporučované