Hlavní obsah

Texas zakazuje účast trans dívek v ženských školních týmech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Trans dívky se nebudou moci zapojovat na veřejných školách do sportovních týmů, plánuje americký stát Texas. Nový zákon vejde v platnost příští rok v lednu.

Článek

Texaský guvernér Greg Abbott pro americkou televizi Fox News potvrdil, že zákon, který bude vylučovat transgender dívky z možného zapojení ve sportovních týmech a soutěžích, podpoří, informuje americká stanice NBC News. Zastánci návrhu, především ze strany republikánů, rozhodnutí zdůvodňují zachováním férovosti ve sportu. Domnívají se, že trans ženy (ženy původně narozené v mužském těle) by mohly mít oproti ženám výhodu především kvůli fyzickým predispozicím.

Občanskoprávní organizace podporující LGBTQ+ komunity nicméně tvrdí, že nový zákon bude diskriminační. Důkazů o tom, že by trans dívky a ženy měly oproti ostatním výhody na základě toho, že se narodily v mužském těle, je podle nich málo. Organizace The Human Rights Campaign tak například již dříve naznačila, že by se podobným nápadům bránila soudně, informuje německý server Deutsche Welle. Další poukazují na to, že úsilím republikánů v Texasu je především posílit ve státě konzervativní tendence.

Omezení ve sportu na základě genderu přitom v Texasu platí již pět let podle pravidel organizace The University Interscholastic League (UIL), zaštiťující veškeré atletické, hudební a akademické soutěže pro veřejné základní a střední školy. Studenti se podle pravidel UIL mohou zapojit do týmů na základě pohlaví uvedeného na rodném listu. Výjimku mohou dostat pouze v případě, že jim soud poskytne možnost pohlaví v rodném listu změnit.

Nové rozhodnutí bude platit od základních škol až po vysoké. Určující bude podobně jako u pravidel UIL pohlaví zapsané na rodném listu nebo „určené v čase kolem narození“.

Kromě Texasu k podobným legislativám přistoupily i státy Alabama, Arkansas, Mississippi, Montana, Tennessee, Západní Virginie nebo Florida. Zatímco v roce 2019 byly schváleny dva zákony omezující účast transgenderové mládeže ve sportu, v roce 2020 jich bylo 29. Letos bylo v 31 státech představeno minimálně 35 návrhů zákona.

Podle zprávy výzkumného ústavu Williams Institute z roku 2016, který se zaměřuje na výzkum sexuální orientace a práva genderové identity, má Texas jednu z nejvyšších populací transgender lidí v celé zemi – přes 125 tisíc lidí, což tvoří 0,66 procenta tamní populace.

Reklama

Doporučované