Hlavní obsah

Texaští republikáni chtějí volby jinak. Diskriminace menšin, říkají kritici

Foto: Profimedia.cz

Prezidentské volby v listopadu 2020 v Texasu. Jedna z organizátorek posílá přijíždějící auto na místo, kde může volič z okna vozu odhlasovat.

Reklama

Příští volby v Texasu by mohly dostat jinou podobu. O zákonu, který by ji proměnil, jednala tamní Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou v neděli. Demokraté proti němu zakročili – z jednací místnosti prostě odešli.

Článek

Protože tak učinili v noci, chvíli před koncem řádné schůze, která trvá od ledna do května, Sněmovna nemohla v této věci rozhodnout. Chyběli jí v tu chvíli poslanci v lavicích.

„Neměli jsme jinou možnost než podniknout mimořádné kroky, abychom ochránili naše voliče a jejich volební právo,“ uvedl šéf demokratů ve Sněmovně Chris Turner pro americký list The New York Times. Vítězství demokratů, kteří se návrh restriktivního zákona snažili už předtím všemožně zablokovat, je ale nejspíš pouze dočasné.

Republikánský guvernér Greg Abbott už dříve vyjádřil silnou podporu navrhované legislativě a fakt, že Sněmovnou neprošla, označil za „velké zklamání“. Abbott předeslal, že svolá mimořádnou schůzi zastupitelského sboru. Na ni by mohlo dojít už na začátku června, tedy hned v úterý. V teoretické rovině budou muset zúčastnění legislativu vytvořit znovu od základu – v praxi ale mohou zvolit stejné formulace, případně zákon ještě oproti jeho návrhu zpřísnit.

Zákaz alternativního hlasování

Už nyní má druhý nejlidnatější stát ve srovnání s ostatními americkými státy jedny z nejpřísnějších volebních regulí vůbec. Pokud by navrhovaná legislativa prošla, volební pravidla by byla ještě více omezující.

Republikáni například navrhli zpřísnění pravidel korespondenčního hlasování. Chtěli přisoudit větší autonomii a pravomoce stranickým pozorovatelům voleb a zakázat třeba volební místnosti, které byly při prezidentských volbách otevřené nonstop. Stejně jako „drive-thru“ hlasování z auta.

Právě tyto alternativní způsoby voleb hojně využili v texaském okresu Harris County, jehož centrem je skoro pětimilionový Houston. V této oblasti při listopadovém prezidentském klání jasně zvítězil demokratický kandidát a nynější šéf Bílého domu Joe Biden. Získal 56 % hlasů, zatímco exprezident Donald Trump 43% podporu.

Tradičně republikánský stát by se podle expertů mohl kvůli demografickým změnám nadobro přesunout do tábora demokratů. Po prezidentském klání ke zpřísnění volebních pravidel přistoupily i státy Iowa, Georgia a Florida.

Dopad zákona na menšiny

„Opravdu se to hodí, zejména těm, kteří pracují v noci a spí během dne,“ řekla loni na konci října, několik dní před volbami, agentuře AP Silveria Sanchezová, která jako dispečerka záchranné služby odvolila krátce po půlnoci – při své pracovní přestávce v Texaském zdravotnickém středisku.

Podle kritiků by měla restriktivní volební pravidla nepoměrně větší dopad na voliče z afroamerických a latinskoamerických komunit. A to právě kvůli omezení možnosti hlasovat méně obvyklým způsobem. 130 tisíc voličů využilo v Harris County hlasování z auta, zatímco dalších 10 tisíc odvolilo během volebního maratonu týden před 3. listopadem v rámci nonstop hlasování. Afroameričané a Latinoameričané z nich tvořili více než polovinu, píše list The Washington Post.

Odpůrci zákona tvrdí, že jde o další diskriminační legislativu podobnou zákonům Jima Crowa. Tedy souboru legislativ a opatření, která platila v letech 1876 až 1965 a předepisovala segregaci černé a bílé populace na veřejných místech a institucích amerického Jihu.

Spoluzakladatel skupiny Black Voters Matters (Na černošských voličích záleží) Cliff Albright uvedl, že republikánští zákonodárci používají stejnou rétoriku, jakou v minulosti používali jejich předchůdci: „Tehdy, stejně jako dnes, ti u moci popírali rasistické úmysly. Tehdy, stejně jako nyní, tvrdili, že chtějí chránit integritu voleb. Tehdy, stejně jako nyní, zavedli omezení s tím, že se budou vztahovat na všechny voliče stejně, ale která v praxi dolehla v drtivé většině na barevné lidi.“

Reklama

Doporučované