Hlavní obsah

Jermanová obhajuje trestní oznámení. Záchranářka je prý obětí zákulisních půtek

Foto: Středočeský kraj

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

Hejtmanka Středočeského kraje údajně lituje, jak trestní oznámení kvůli sporu o ochranné prostředky dopadlo na středočeskou záchranářku.

Článek

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tvrdí, že nemá nic osobního proti záchranářce Veronice Brožové, která v polovině března kritizovala, že záchranáři nemají dost roušek a respirátorů. Kraj kvůli tomu podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy.

Pokorná Jermanová v pondělí naznačila, že trestní oznámení nemíří přímo na záchranářku Brožovou, ale na noviny Náš region, které její svědectví přetiskly. „Podala jsem ho v době nouzového stavu. Kvůli textu, ve kterém se píše, že záchranáři nemají žádné pomůcky, se začala šířit v regionu panika,“ vysvětlila hejtmanka, proč podle ní bylo trestní oznámení potřeba.

Hejtmanka prý lituje, jakým způsobem kauza na záchranářku Brožovou dopadla. „Je mi líto, že ona se stává součástí jakýchsi půtek v zákulisí, možná politických půtek. Ona je obětí toho, co se děje v zákulisí. Já tohoto způsobu boje nejsem příznivcem,“ řekla Pokorná Jermanová.

Pokorná Jermanová prohlásila, že „není člověkem, který by řešil problémy podáváním trestních oznámení“. Kraj pod jejím vedením v minulosti podal trestní oznámení na krajského opozičního zastupitele Michaela Pánka (ODS), který kritizoval některé zakázky. Manžel hejtmanky zase podal trestní oznámení na autora tohoto textu po sérii článků o tom, že mu hejtmanka přenechala k užívání služební vůz. Policie věc odložila.

Regionální list Náš region citoval z otevřeného dopisu záchranářky Veroniky Brožové. Zdravotnice v něm na začátku epidemie hejtmanku upozorňovala před nedostatkem ochranných pomůcek u záchranné služby. Hejtmanka ale trvá na tom, že záchranáři měli na počátku koronavirové krize dost pomůcek, aby nebyli ohroženi. Byť jich nebylo mnoho.

Případem se zabývá z podnětu Středočeského kraje policie, a to oddělení boje proti extremismu a terorismu. „Mám mít strach, že jsem řekla pravdu. To už jsme opravdu jako v padesátých letech,“ uvedla v reportáži České televize Brožová, která od záchranné služby odchází.

Kvůli otevřenému dopisu se záchranářka dostala do problémů u svých nadřízených. „Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ napsal jí v reakci na dopis hejtmance ředitel záchranky Jiří Knor.

Trestní oznámení na konci minulého týdne zkritizoval stranický šéf hejtmanky Jermanové, premiér Andrej Babiš. „Určitě to není dobrý způsob řešit to trestním oznámením, protože z toho skutečně nebude mít nikdo užitek a jenom to dělá takovou pachuť. Je potřeba to řešit komunikací,“ prohlásil premiér.

To vše v situaci, kdy Jermanová stále nemá potvrzené místo jedničky na kandidátce pro podzimní krajské volby. V hnutí ANO přitom právě předseda může sám pořadí lidí na kandidátce měnit.

Reklama

Doporučované