Hlavní obsah

Strážníci stáhli text o „zpackaném“ trasování. Tlačili politici i hygiena

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská městská policie zveřejnila koncem minulého týdne na webu příběh svého zaměstnance, který popsal, jak se u čtyř z osmi členů jeho rodiny objevila nákaza koronavirem. V pondělí ho policie stáhla.

Článek

Text popisoval příběh strážníka, jehož syn přinesl infekci domů z pražského klubu Techtle Mechtle. Tím začaly jeho potíže s hygienickou stanicí.

Příspěvek z internetu v pondělí večer zmizel. A to jak ze stránek policie, tak ze sociálních sítí, kde byl také dostupný. Zaznamenán je například zde.

Důvod stažení není v tuto chvíli známý. Již dříve upozornil Deník N, že o smazání textu požádal pražský radní Petr Hlubuček, který způsob komunikace považuje za nevhodný. Na oficiálních kanálech městské policie podle něj vyjádření nemá co dělat.

Podle šéfa pražské městské policie Eduarda Šustera o stažení textu už o víkendu žádala i sama hygiena. „V sobotu ve 14:00 jsem měl jako ředitel telefonát se zaměstnancem Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, kde jsem čekal, že budou chtít znát podrobnosti a budou se tou věcí zabývat. Velmi jsem se spletl. Ten dotyčný chtěl cenzurovat naše sociální sítě a požadoval stažení příspěvku,“ řekl Šuster Právu.

„Problémy při prvním nástupu koronavirové krize by se ještě daly pochopit nedostatkem znalostí a zkušeností osob, které rozhodují o našich osudech. Následující příběh však popisuje reálnou situaci, kterou na vlastní kůži zažil v posledních čtrnácti dnech jeden z našich zaměstnanců bydlící ve Středočeském kraji. Informace jsou pravdivé a identita zaměstnance je nám samozřejmě známa,“ uvedla městská policie příběh jednoho se svých kolegů, jehož identitu nezveřejnila.

Podle informací strážníka praktický lékař a lékař na ORL synovi diagnostikovali chřipku. Žádanku na test na koronavirus později vypsali jen synovi, výsledek měl být do dvou dnů a testování zbytku rodiny mohlo následovat po dalších dvou dnech. Pozitivní výsledek na koronavirus u syna přinesla až soukromá laboratoř. Pracovnice středočeské hygieny pak podle policisty rodině řekla, aby si kontakty, se kterými se setkala, obvolala doma, protože je po pracovní době.

Ministerstvo: Chyba lékařů i hygieny

Podle pondělního vyjádření ministerstva zdravotnictví špatně postupoval praktik i lékař ORL, kteří měli dotyčného poslat na test na koronavirus. Chybovala ale i hygiena, která měla v případě pozitivního výsledku na nemoc začít epidemiologické šetření a poslat i zbylé členy rodiny na testy.

Středočeská krajská hygienická stanice odmítá, že by udělala chybu. Uvedla, že postupovala v souladu se stanovenou metodikou a její pracovnice prováděla epidemiologické šetření i nad rámec své pracovní doby. Matce pozitivního muže hygienička nabídla ověření výsledku, i když už byla na cestě z práce domů, uvedli hygienici.

Reklama

Doporučované