Hlavní obsah

Textilky na Vysočině už zakázky na ochranné pomůcky nedostávají

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Textilní podniky na Vysočině už teď zakázky na ochranné pomůcky nemají, nejvíc ochranných roušek nebo overalů ušily loni zjara. Jihlavská Modeta Style vykrývala poslední objednávky zkraje tohoto roku.

Článek

Třebíčská firma MICo Medical je pořád připravená vyrábět plicní ventilátory CoroVent vyvinuté vloni pro pacienty s koronavirem, teď se na ně snaží získat standardní certifikaci. „Celý proces je ale velmi časově náročný, a pokud budeme úspěšní, mohlo by se nám to podařit někdy v polovině letošního roku,“ sdělil jednatel MICo Group Jiří Denner k této certifikaci.

Ventilátor CoroVent vznikl díky rychlé spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a firmy MICo. Třebíčská společnost byla připravená rozjet výrobu už loni zjara. Zájem byl ale nižší, než tehdy čekala, plicních ventilátorů doposud vyrobila přes 200. „I přes to, jak se nakonec situace vyvinula, hodnotím rozhodnutí vyrábět CoroVenty kladně,“ uvedl Denner. Podotkl, že když firma vloni na jaře do projektu vstupovala, chtěla stejně jako všichni ostatní pomoci.

Firmy skupiny MICo se zabývají výrobní, vývojovou nebo projektantskou činností, zaměstnávají přes 400 lidí.

Textilní podniky na Vysočině začaly šít bavlněné roušky loni v březnu kvůli nedostatku jednorázových roušek a dalších ochranných prostředků na trhu.

Pro Oděvní družstvo Vývoj v Třešti představovaly tyto zakázky spíš přechodný nárazový program. „My jsme vyrobili na jaře asi 120 tisíc ochranných roušek a asi 15 tisíc overalů,“ řekl předseda Radek Chládek. Na podzim ještě Vývoj dodal nějaké ochranné overaly, teď už je nikdo nepoptává. Družstvo se 150 zaměstnanci, kde se běžně šijí pánské obleky i uniformy nebo ochranné oděvy pro záchranáře, by podle předsedy kvůli pozastavení tradičních zakázek práci potřebovalo. „Určitě by nám to pomohlo,“ řekl.

Jihlavská Modeta Style vloni začala šít různé typy roušek, ochranné pláště i nákrčníky pro různé organizace a úřady. „Loni to byla určitě dobrá součást výroby. Poslední objednávku jsme měli v lednu,“ uvedl ředitel Alexandr Rauscher. Modeta běžně šije sportovní oblečení a plavky, jako jiní výrobci doplácí na to, že jsou obchody kvůli epidemii dlouho zavřené. Podnik teď zaměstnává okolo 50 lidí.

Reklama

Doporučované