Hlavní obsah

Textilní průmysl znečišťuje planetu, varuje herečka Býmová. Řešením je udržitelná móda

Udržitelná móda pohledem herečky Dominiky Býmové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Znáte, nebo dokonce nosíte udržitelnou módu? Mnoha lidem jde o to, aby nepodporovali levnou, ale nekvalitní produkci z Asie. Ta mnohdy vydrží jen jedno vyprání a pak už je nepoužitelná nebo ještě častěji je po měsíci nemoderní. Na skládkách končí ročně tuny oblečení.

Článek

Podle studií často lidé spoustu levných věcí zhruba po dvou letech vyhazují. Každoročně se po světe vyrobí 150 miliard tun kusů oděvu. Množství vyhozeného textilu se stále zvyšuje. Každou vteřinu skončí na skládce nebo ve spalovně textil z jednoho nákladního vozu. A právě šancí do budoucnosti by mohla být udržitelná móda.

Každý týden vychází ve velkých módních řetězcích nová kolekce, která zákazníka láká. „Většinou to jsou ale věci, které jsou velmi specifické a moderní, a za nějaký čas se do šatníku nehodí, najednou už si je vzít na sebe nemůžeme, protože jsou v kolonce out,“ říká herečka Dominika Býmová.

„Málokdo ví, že textilní průmysl je druhý nejhorší průmysl, který znečišťuje naši planetu, hned za ropným,“ doplňuje Dominika Býmová. „Sama se snažím planetu co nejméně zatěžovat, přemýšlím nad tím, co jím, a to oblečení byl takový další přirozený krok,“ dodává herečka. Ona sama se této módě věnuje a má i vlastní značku oblečení. Jde také o to, umět kombinovat se základními a kvalitními kusy oblečení.

Uvědomujeme si, že existuje udržitelná móda? Nejen to se dozvíte v rozhovoru nad článkem, který je součástí pořadu Rodinka. Najdete jej na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované