Hlavní obsah

Těžaři objevili na Aljašce největší naleziště ropy za posledních 30 let

V USA objevili největší naleziště ropy za 30 let.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Těžba ropy z nového naleziště začne v roce 2021 a produkce by měla dosáhnout 120 tisíc barelů denně.

Článek

Těžařská společnost Repsol objevila na severu Aljašky velké naleziště ropy. Za posledních třicet let se větší ložisko Američanům najít nepodařilo. Ropa se navíc objevila v oblasti, kterou těžaři považovali za dávno vyčerpanou.

Objev přichází pro Aljašku v důležitý okamžik. Ekonomika nejsevernějšího státu USA je silně závislá na ropě. Přitom příjmy z těžby zasáhl v minulých letech výpadek kvůli snižující se produkci a pádu cen ropy na světových burzách.

„Musíme všichni táhnout za jeden provaz, abychom napnlili ropovod, který je ze tří čtvrtin prázdný," napsal guvernér Aljašky Bill Walker v oficiálním prohlášení.

Naleziště by pokrylo českou spotřebu ropy z 80 %

Majitelé naleziště společnosti Repsol a Armstrong Energy předpokládají, že s těžbou začnou v roce 2021. Produkce by měla vyšplhat až na 120 tisíc barelů denně. Jaké je to množství, lze dokumentovat v porovnání s Českou republikou.

Nově objevené aljašské ložisko by mělo vyprodukovat přes 6 milionů tun ropy ročně. Česká republika dopraví ropovody Družba a Ingolstadt neboli IKL za stejné období téměř 7,5 milionu tun (údaj z roku 2014). Jediné americké ložisko by tak pokrylo spotřebu České republiky z 80 procent. Celkem se v Česku vytěží ročně pouze 150 tisíc tun ropy.

Aljašské naleziště by mělo celkově obsahovat 1,2 miliardy barelů ropy. Taková zásoba by České republice stačila na více než 20 let. Ale zatímco Češi si vystačí se 150 tisíci barely denně, Američané jich spotřebují za den téměř 19 milionů. Nové naleziště tak nepokryje ani jedno procento americké spotřeby.

Reklama

Doporučované