Hlavní obsah

Těžaři odpálili 46 tisíc let starou památku v Austrálii. Líto jim to není

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti firmě Rio Tinto v australském Perthu.

Reklama

Britská těžařská společnost Rio Tinto odpálila jeskyně v Juukan Gorge v Austrálii, které skrývaly dědictví 46 tisíc let staré aboriginské kultury. Uniklé nahrávky dokazují, že toho firma vůbec nelituje.

Článek

Majitelé se několikrát omluvili za způsobenou škodu. Z nahrávek však vyplývá, že nelitují aktu samotného - tedy květnového zničení jeskyní. S nahrávkami z interního firemního jednání přišel australský deník Financial Review. Mluví na nich výkonný šéf společnosti Chris Salisbury.

„Neomluvili jsme se za ten čin, ale za rozrušení, které jsme způsobili,“ říká během jednání Salisbury, když vysvětluje, jak došlo ke zničení jeskyní. Ujišťuje také své zaměstnance, že mu politici z obou stran spektra „kryjí záda“. Přestože, jak upozorňuje britský list The Guardian, australská Labour party už v senátu dává dohromady vyšetřování celé události.

Salisbury se podle nahrávek také rozčiloval, že se na společnost Rio Tinto snesla kritika proto, že jsou jedni z největších hráčů v těžařském odvětví. „Rio Tinto se omlouvá,“ zopakoval pro australský The Guardian Salisbury s tím, že nepopřel výroky z nahrávek. „Nikdy jsme nechtěli nikoho ranit,“ dodal.

O významnosti místa těžaři věděli

Těžařský gigant odpálil jeskyně Juukan na západě Austrálie zhruba před třemi týdny. Společnost po incidentu uvedla, že šlo o „nepochopitelnou chybu“. Podle britského serveru The Independent byl systém dvou jeskyní jediný důkazem kontinuálního osídlení této oblasti člověkem ve vnitrozemské Austrálii od poslední doby ledové. A nalezeno tu bylo i mnoho artefaktů.

Podle australské televize ABC těžaři o významnosti místa věděli. A to díky zprávě z roku 2014, kterou zpracoval archeolog Michael Slack. Ve zprávě popsal důležitost místa a potvrdil, že je Juukan v kontextu Austrálie raritou a v regionu Pilbara, kde jeskyně leží, přímo unikátním jevem.

Organizace Puutu Kunti Kurrama and Pinikura (PKKP), která v tomto regionu zastupuje původní obyvatele, se podle Independentu pokusila místo na počátku května navštívit. A vyjednávat s těžaři, aby Juukan neodpálili, nebo alespoň zabránili škodám. Bylo jim ale podle výpovědi v listu Sydney Morning Herald řečeno, že výbušniny už jsou na místě a není možné je odstranit.

Minulost těžařské společnosti je kontroverzemi protkaná. Před jedenácti lety několik zaměstnanců pobočky v Pekingu například Čína vyšetřovala kvůli podezření ze špionáže a podvodu. Většina z nich vyvázla bez trestu, vysoce postavený Australan Stern Hu byl odsouzen k 10 letům za mřížemi.

Rio Tinto čelila také obviněním z korupce. A mluvilo se i o tom, že společnost byla zapletená do vraždy aktivistky Shehly Masoodové, která podle médií protestovala proti těžbě diamantů a údajně „věděla příliš“. Těžařská firma nakonec podle vyšetřovatelů s vraždou nic společného neměla.

Reklama

Související témata:

Doporučované