Hlavní obsah

Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být. Číšník, jehož zranili Nizozemci, poprvé promluvil

Číšník, kterého brutálně napadli a zranili nizozemští turisté, přišel v černých brýlích. Podívejte se, co o útoku říká.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Po napadení byl dva dny v umělém spánku. Týdny pak strávil na jednotce intenzivní péče a čeká ho ještě několik operací.

Článek

Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být, řekl novinářům pětatřicetiletý číšník, kterého na konci dubna napadla skupina Nizozemců v centru Prahy.

V úterý poprvé od útoku promluvil před novináři.

Po napadení byl v nemocnici dva dny v umělém spánku. Následující týdny strávil na jednotce intenzivní péče a čeká ho ještě několik operací.

Muž, který pochází z Brna, před novináři vystoupil ve slunečních brýlích, právě kvůli poraněnému oku. Vidí mlhavě, doufá ale, že se mu zrak vrátí úplně.

„Bylo to jen o vlásek. Jedna rána, jeden kop navíc, a už jsem tu nemusel být,” řekl muž.

Video: Byla to čistá likvidace, říká číšníkův zmocněnec

Zmocněnec napadeného míní, že šlo o likvidační útok.Video: Seznam Zprávy

Skupina opilých mužů z Nizozemska napadla číšníka v zahradní restauraci ve Vladislavově ulici v centru Prahy v sobotu 21. dubna. Číšníka útočníci mlátili pěstmi a několikrát ho také kopli do hlavy. Jeho zranění byla velmi vážná.

V nemocnici se probral po dvou nebo třech dnech. Prodělal dvě operace, domů ho lékaři propustili minulý týden. „Zatím mě nečeká žádná další operace, zůstávám na pozorování,” řekl novinářům.

Cítí se prý o něco lépe, neví ale, kdy se vrátí do práce. „To teď nevědí ani lékaři,” řekl.

Kdyby dnes nastala podobná situace, zachoval by se prý stejně. „I když úplně stejně asi ne. Nejsem stoprocentní, jako jsem býval, a do smrti už asi nikdy nebudu,” dodal muž.

Video: Nizozemci odsouzeni a posláni do vazby

Jeden z Nizozemců odchází od soudu, který ho poslal do vazby.Video: Hanuš Hanslík

Policie Nizozemce zadržela v pondělí 23. dubna na pražském letišti, když se chystali odcestovat domů do Nizozemska. Dva muže ze sedmičlenné skupiny už den poté policie propustila, protože došla k závěru, že se útoku přímo neúčastnili a naopak se snažili situaci uklidnit.

Zbylá pětice byla ve čtvrtek 26. dubna předvedena před soud. Ten poslal dva hlavní útočníky do vazby, kterou vykonávají ve věznici Ruzyně. Jsou obviněni z těžkého ublížení na zdraví a hrozí jim až desetileté tresty.

Trojici mužů obviněných z výtržnictví pak soud ve zrychleném řízení odsoudil k podmíněným trestům a k pětiletému zákazu pobytu v České republice.

Případ dvou hlavních útočníků policie nyní vyšetřuje. Vyslýchá svědky a také si nechala zpracovat znalecký posudek, který bude hodnotit vážnost zranění způsobených číšníkovi. Posudek bude velmi zásadní. Pokud by například znalec došel k závěru, že číšník mohl i zemřít, hrozil by stíhaným mužům vyšší trest.

Reklama

Doporučované