Hlavní obsah

Těžit doma bitcoin nemá smysl. Kupte ho a uložte do hardwarové peněženky, radí kryptoměnový expert

Rozhovor v pořadu Byznys index s kryptoměnovým expertem Karlem Fillnerem.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Virtuální platidlo bitcoin, které funguje nezávisle na finančních institucích, letos slaví desáté narozeniny. Bitcoinová síť je naprogramována tak, aby transakce byly neovlivnitelné a nevratné, a nejen čeští investoři bitcoin stále častěji vnímají jako alternativní investici, řekl host pořadu Byznys index, kryptoměnový expert a prezident krypto-bankovní asociace BACCA Karel Fillner.

Článek

Česká bitcoinová komunita má desítky tisíc členů a je sdružená především na sociálních sítích, okolo odborných magazínů a internetových blogů. „Kryptoměny svými vlastnostmi zaujaly především liberálně naladěné Čechy,“ dodává Fillner. Nováčkům radí, aby navštívili třeba kavárnu Paralelní Polis, ve které jsou často pořádána setkání a semináře pro příznivce kryptoměn.

Aby se mohly kryptoměny stát běžným platebním nástrojem, je potřeba především zrychlit celý systém, aby zvládal velký počet transakcí. Samotný bitcoin dokáže za vteřinu vypořádat zatím jen jednotky plateb. Nové blockchainové technologie by to ale mohly změnit.

„Lightning Networks by měly v budoucnu umožnit desítky tisíc transakcí za sekundu, stejně jako to dnes umí MasterCard nebo Visa. Ale tato kryptotechnologie, která svým způsobem vylepšuje blockchain, je teprve na začátku,“ vysvětluje k budoucímu plnohodnotnému použití kryptoměn Karel Fillner.

Největší průchodnost zatím nabízí alternativní kryptoměny, jako jsou například ripple (1 500 transakcí za vteřinu) nebo litecoin (56). Bitcoin dokáže každou sekundu vypořádat jen 7 převodů.

Kurz bitcoinu se loni zřítil, ale jak připomíná Karel Fillner, za svoji desetiletou existenci již zaznamenal podobné pády, přičemž před nimi často vzrostl daleko více, jen se o tom tolik nepsalo.

Na první bitcoinové burze se jedna virtuální mince v začátcích obchodovala za 0,003 USD. V roce 2013 vystoupala cena na 100 USD, jen o pár měsíců později se dostala nad 1 000 USD. Pomyslná laťka na úrovni 10 000 USD byla překonána na podzim 2017. Na rekord 19 783 USD se bitcoin vyšplhal o několik měsíců později. Nyní se kurz pohybuje okolo 5 000 USD, což je nejvýše za zhruba půl roku.

„Centrální banky ‚tisknou‘ další dolary, eura nebo koruny, a pomáhají tak k jejich dlouhodobé devalvaci. Investoři proto přirozeně hledají takzvané ‚hard assets‘, jako jsou například zlato nebo nemovitosti. Mezi ně se začíná prosazovat i bitcoin,“ popisuje Fillner investorský přístup ke kryptoměnám. Zároveň upozorňuje, že stejně jako u klasických investic, jež jsou například akcie, je rozumnější kryptoměny nakupovat postupně a využívat efektu průměrování nákupní ceny.

„Bitcoinů přibývá jasně daným a vypočitatelným tempem, v roce 2140 jich bude 21 milionů. Rozdíl oproti přístupu centrální bank je naprosto jasný,“ shrnuje investiční hodnotu bitcoinu prezident BACCA a kryptoměnový nadšenec Karel Fillner.

Reklama

Související témata:

Doporučované