Hlavní obsah

Napjatá situace na Slovensku. Odpůrci očkování se chtěli dostat do parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti se snažili dostat do budovy slovenského parlamentu.

Reklama

Několik set lidí v pátek dopoledne protestuje před slovenskou Národní radou. Demonstrantům vadí vládní novela o zohledňování očkování při uplatňování proticovidových opatření.

Článek

Demonstranti s hesly jako „Slovensko si nedáme“, „gestapo“ nebo „vydejte nám parlament“ protestují proti myšlence povinného očkování a vládním protiepidemickým opatřením. Vadí jim také novela, kterou v pátek na mimořádné schůzi začali projednávat poslanci.

Výhody pro naočkované

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský z vládnoucího hnutí OLaNO navrhuje, aby měli naočkovaní lidé, lidé, kteří se pravidelně testují, a zřejmě i lidé po prodělané nemoci covid-19 výhody oproti odmítačům vakcín.

V rámci nového systému by měl stát hradit nenaočkovaným lidem dva PCR testy zdarma. Ty by platily 72 hodin a měly by sloužit jako „vstupenka“ do podniků i v případě špatné epidemické situace. Za antigenní testy si ale lidé budou muset zaplatit 5 eur. Platit budou 48 hodin.

Demonstrantům se v pátek dopoledne podařilo dostat až přímo ke vstupu do parlamentu. Až poté je od hlavního vchodu vytlačili policejní těžkooděnci i za pomoci slzného plynu. Podle slovenských médií je situace na místě napjatá.

„V souvislosti s dnešním náhodným shromážděním většího množství lidí před budovou Národní rady SR jsme zaznamenali narušení veřejného pořádku. Jeho důvodem byla snaha většího množství lidí vniknout do vnitřních prostor Národní rady,“ uvedla na Facebooku slovenská policie.

„Fatální selhání“ policie

Podle předsedy parlamentu Borise Kollára došlo ke zranění policistky. Postup zasahujících složek označil Kollár za „fatální selhání policie a policejního prezidenta Petra Kovaříka“. Ve vyjádření pro agenturu TASR zkritizoval, že se protestující dav dostal až přímo před vstup do Národní rady. Na jednání parlamentu protest podle jeho slov nebude mít vliv a poslanecká schůze bude pokračovat.

K demonstrantům na místě promluvil šéf krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba a také poslanec opoziční strany Směr Ľuboš Blaha.

Anketa

Reklama

Doporučované