Hlavní obsah

Thajci v džungli objevili jeskyni plnou metamfetaminu. Drogový byznys tu jen kvete

Foto: Facebook.com/armyprcenter

Členové thajské pohraniční stráže objevili v džungli několik desítek kilogramů metamfetaminu.

Reklama

Thajští vojáci objevili jeskyni plnou drog v hodnotě desítek milionů korun. Na skrýš obchodníků s narkotiky náhodou narazili v thajské provincii Čiang Mai. Uvnitř překvapivě nehlídané jeskyně bylo pět milionů pilulek metamfetaminu a 145 kilogramů krystalického metamfetaminu.

Článek

Podobné nálezy se na jihovýchodě Asie objevují stále častěji v souvislosti s tím, jak v oblasti narůstají problémy s drogami, píše televize CNN. Podle odhadů Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) má obchod s metamfetaminem na východě a jihozápadě Asie, v Austrálii, na Novém Zélandě a v Bangladéši hodnotu v přepočtu mezi 7 miliardami a 1,4 biliony korun.

Od posledních odhadů z roku 2010 se jedná o nárůst o v přepočtu 341 miliard korun. Místní zástupce UNODC pro jihovýchod Asie a Pacifik Jeremy Douglas nyní vyzval asijské vlády k tomu, aby „daly hlavy dohromady a začaly se problémem zabývat“, protože jinak se podle něj bude situace i nadále zhoršovat a problémy s organizovaným zločinem budou přibývat.

Zatím největší zásah, při kterém policisté zadrželi metamfetamin v hodnotě 18 miliard korun, proběhl loni v prosinci. Podle bývalého šéfa výzvědného oddělení australské federální policie Johana Coyneho ale fakt, že trh stále funguje, ačkoli policie pravidelně zabavuje velké množství drog, může znamenat, že výrobci produkují takové množství narkotik, že pro ně policejní akce nepředstavují reálnou překážku v podnikání, doplňuje CNN.

V některých částech Thajska se pilulka metamfetaminu prodává za v přepočtu 23 korun, což odpovídá ceně jedné lahve piva, v Bangkoku pak stojí v přepočtu 34 korun.

Výrobny metamfetaminu se nachází hlavně v džungli, zejména v oblasti zvané „Zlatý trojúhelník“, kde se setkávají hranice Thajska, Laosu a Barmy. Trojúhelník byl v letech 1970–1990 výchozím bodem pro většinu zpracovaného heroinu a opia určeného pro prodej. Drogoví „lordi“ ale s příchodem metamfetaminu zjistili, že je pro ně mnohem výhodnější vyrábět syntetickou drogu než pěstovat mák.

S dopravou drog do okolních zemí a do Austrálie a na Nový Zéland pomohla Thajcům paradoxně zejména několikamilardová čínská investice do místní infrastruktury, jejímž záměrem bylo vytvořit z trojúhelníku strategické obchodní místo.

Reklama

Doporučované