Hlavní obsah

Thajská princezna kandiduje na premiérku, rodina je proti

V Thajsku může být premiérkou princezna.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Thajská princezna Ubolratana Radžakanjaová bude kandidovat na post premiérky v nadcházejících březnových volbách. Členové thajské monarchie ale v politice většinou nepůsobí. Princezna Ubolratana Radžakanjaová má kandidovat za stranu podporující svrženého demokratického premiéra Tchaksina Šinavatrova. Král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun považuje rozhodnutí za „nevhodné“ a neústavní.

Článek

Nejstarší sestra thajského krále, princezna Ubolratana Radžakanjaová, bude usilovat o post premiérky ve volbách plánovaných na 24. března. Kandidovat bude za stranu, která má blízko ke svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi. Sokem se jí stane dosavadní premiér Prajutch Čan-Oča, který se dostal k moci, když armáda 22. května 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu Šinavatrovy sestry Jinglak.

Thajský král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun, který v prosinci 2016 formálně převzal trůn po svém zesnulém otci Pchúmipchonu Adundétovi, označil sestřino rozhodnutí kandidovat na premiérku za „nevhodné“ a neústavní. Podle agentury Reuters tím 66letý monarcha patrně pohřbil její kandidaturu, protože nesouhlas krále pravděpodobně povede k tomu, že ji volební komise diskvalifikuje.

„Zapojení vysoce postaveného člena královské rodiny do politiky, a to jakýmkoli způsobem, je krokem, který je v rozporu s tradicemi, zvyky a kulturou země. Proto je pokládáno za krajně nevhodné,“ uvedl král v prohlášení.

Kandiduje za stranu, která je proti monarchii

Nečekané oznámení o kandidatuře sedmašedesátileté princezny Ubolratany radikálně mění thajskou politickou scénu, kde armáda byla vždy vnímána jako instituce, která je k monarchii nejloajálnější, zatímco stranu svrženého premiéra Šinavatry monarchisté označovali spíše za nepřátelskou vůči královské rodině. Výsledek voleb, které jsou vnímány jako příležitost k obnově demokracie v Thajsku, je tak podle analytiků nyní naprosto nepředvídatelný.

Za favorita hlasování byl doposud označován šéf vládnoucí junty Čan-Oča, a to i vzhledem ke změnám ústavy a volebních zákonů, které jeho vláda zavedla s cílem zkomplikovat politickým stranám stojícím v opozici k armádě získání premiérského úřadu. Kandidatura princezny Ubolratany za populistickou stranu, která je frakcí Strany Thajců založené expremiérem Šinavatrou, ale šance Šinavatrových přívrženců výrazně zvyšuje.

Přestože Thajsko je od roku 1932 konstituční monarchií, má královská rodina v zemi obrovský vliv a uctívají ji miliony obyvatel. Pro šéfa junty bude tak těžké politický vzestup princezny zastavit. „V případě, že strany spojené se Šinavatrou ve volbách zvítězí, bude pro armádu a roajalisty velmi složité proti výsledku protestovat a snažit se ho změnit,“ uvedl americký politolog specializující se na oblast jihovýchodní Asie Allen Hicken.

V USA vystudovala na prestižních školách

Princezna Ubolratana je navíc označovaná za schopnou kandidátku. Vystudovala matematiku a biochemii na Massachusettském technickém institutu (MIT) v USA a má rovněž magisterský titul z Kalifornské univerzity v oboru veřejné zdravotnictví. Ve Spojených státech žila více než 26 let, po návratu do Thajska v roce 2001 se začala věnovat charitativní činnosti a propagaci thajského turistického průmyslu. V Thajsku mnozí lidé Ubolratanu znají i jako herečku z televizních seriálů.

Do politiky příslušníci thajské monarchie podle tradice doposud nevstupovali, Ubolratana, označovaná v Thajsku běžně za princeznu, se ale už v roce 1972 vzdala svých královských titulů, když se provdala za spolužáka z MIT Američana Petera Jensena. „Vzdala jsem se královských titulů a žila jsem jako neurozený občan,“ napsala dnes Ubolratana ke své kandidatuře na Instagramu.

Malá Lidová reformní strana, která byla založena loni a podporuje premiéra Prajutcha Čan-Oču, ale přesto kandidaturu princezny kritizovala. Volební komisi strana vyzvala, aby zhodnotila, jestli princezna svou kandidaturou neporušila zákon zakazující politickým stranám využívat královskou rodinu ke kampani. Volební komise musí do příštího pátku rozhodnout, zda kandidáty ucházející se o post premiéra schválí či odmítne.

Konflikt mezi monarchii nakloněnými zástupci vyšší a střední třídy v Bangkoku a dalších městech a Šinavatrovými příznivci na venkově vedl v Thajsku v uplynulých 15 letech opakovaně k pouličním protestům, vojenským převratům a násilným střetům. Otázkou nyní je, zda princeznina kandidatura představuje snahu znepřátelené tábory s královým souhlasem sjednotit, nebo zda jde o odvážnou hru Šinavatrových stoupenců, jejímž cílem je využít obliby královské rodiny mezi Thajci, píše agentura Reuters.

Lidé na sociálních sítích kandidaturu princezny podporují. Někteří z nich ji srovnávají s mocnými ženami z historie či s fiktivními postavami z filmů.

Princezna se také angažuje na sociálních sítích a zahrála si v několika thajských filmech.

Reklama

Související témata:

Doporučované