Hlavní obsah

Thajská princezna nebude kandidovat na premiérku

Thajská princezna se premiérkou nestane.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Nejstarší sestra thajského krále nakonec na post premiérky kandidovat nebude. V pátek to uvedla strana Thai Raksa Čart, v jejímž čele kandidátky měla stát. Princezna Ubolratana Radžakanjaová kandidaturu stáhla na popud svého mladšího bratra.

Článek

Rozhodnutí sedmašedesátileté princezny vstoupit do thajské politiky vyvolalo obrovskou vlnu zájmu. Podle komentátorů mohl tento krok radikálně změnit thajskou politickou scénu, protože šance princezny ve volbách byly podle všeho vysoké. Ohrozit mohla i dosavadního jasného favorita březnového hlasování, premiéra Prajutcha Čan-Oču, který se dostal k moci, když armáda v roce 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu. Princezna Ubolratana navíc chtěla kandidovat za stranu blízkou svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi a jeho sestře Jinglak, kterou monarchisté považují za spíše nepřátelskou vůči královské rodině.

Vedení strany bylo z nové kandidátky nadšené. „Na schůzi vedení jsme diskutovali o člověku, který by byl nejvhodnější. Jeden z našich členů navrhl její jméno a všichni jsme se shodli, že je to nejvhodnější osobnost na kandidátní listinu za naši stranu,” řekl agentuře AP lídr strany Preechapol Pongpanich.

Kandidatura princezny však platila jen několik hodin. Už v pátek večer ji král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun označil za „nevhodnou“ a neústavní. Strana se poté názoru panovníka podřídila. Vedení uvedlo, že názor krále respektuje.

Konflikt mezi monarchii nakloněnými zástupci vyšší a střední třídy v Bangkoku a dalších městech a Šinavatrovými příznivci na venkově vedl v Thajsku v uplynulých patnácti letech opakovaně k pouličním protestům, vojenským převratům a násilným střetům.

Reklama

Doporučované