Hlavní obsah

Thajsko kvůli protivládním protestům zavedlo zákaz shromažďování

Foto: Twitter.com/TolaSholaTV

Protivládních protestů v Thajsku se účastní desetitisíce lidí.

Reklama

Thajská vláda kvůli protivládním protestům zavedla zákaz shromažďování více než pěti lidí.

Článek

Thajská vláda ve čtvrtek v Bangkoku zakázala shromažďování více než pěti lidí ve snaze zastavit pouliční protesty, na nichž ve středu tisíce lidí požadovaly politické změny a reformu monarchie. Informuje o tom agentura Reuters, podle které policie vyhnala demonstranty od úřadu premiéra a nejméně tři vůdce současných protestů zatkla.

Nově je v Thajsku zakázáno zveřejňovat zprávy nebo příspěvky na internetu, které „mohou vyvolávat strach“, mohou mít dopad na národní bezpečnost nebo podkopat veřejnou morálku. Lidé také nemají přístup na určitá místa.

Kromě reformy monarchie demonstranti požadovali odchod premiéra a někdejšího šéfa thajské armády Prajuta Čan-Oči, který v roce 2014 zosnoval převrat a u moci se udržel i po sporných volbách z roku 2019. Zároveň demonstranti žádají nové volby a změnu ústavy.

Vláda nouzová opatření zavedla v situaci, kdy protestující zbudovali tábor před sídlem premiéra Čan-Oči. Nicméně policisté vybavení ochrannými štíty proti nim zasáhli. Někteří odpůrci šéfa vlády se před nimi snažili chránit na barikádách postavených z odpadkových košů, ale zásahové jednotky je rychle vytlačily. Za úsvitu ulice v okolí obsadily stovky policistů a do práce se daly úklidové čety, popisuje situaci Reuters.

Kromě odchodu současného šéfa vlády demonstranti požadují také novou ústavu, která by nahradila základní zákon přijatý během pětileté vojenské vlády po státním převratu v roce 2014, a zúžení práv monarchie.

Demonstranti v Thajsku se v mnohém inspirují u protestujících v Hongkongu, jejich hnutí tak nemá stanoveného jasného vůdce. Jednotlivé protesty se svolávají většinou na sociálních sítích. Protestující požadují i rozpuštění parlamentu a přepsání ústavy z roku 2017, která dává rozsáhlé pravomoci 250 senátorům, jež všechny jmenuje armáda.

Do předchozích demonstrací, které se konaly před necelým měsícem, se zapojilo asi 30 000 lidí.

Reklama

Doporučované