Hlavní obsah

Thajsko má nového krále. Zatím jen formálně, na trůn usedne, až lid dotruchlí

 

Reklama

Zemi povede padesát dní po úmrtí Rámy IX. jeho syn Mahá Vatčirálongkón.

Článek

Thajsko má nového krále, stal se jím Mahá Vatčirálongkón, který bude zemi vládnout jako Ráma X. Stalo se tak padesát dní po úmrtí jeho otce Pchúmipchona Adunjadéta, jenž seděl na thajském trůně 70 let a zemřel 13. října ve věku 88 let.

Nového vládce z dynastie Chakri oznámil předseda thajského parlamentu. Přestože Ráma X. povládne zemi už od 1. prosince, jeho oficiální korunovace se zřejmě uskuteční až v příštím roce kvůli stále probíhajícímu smutku za zesnulého monarchu Rámu IX.

Mahá Vatčirálongkón byl jmenován korunním princem už roku 1972, díky dlouhověkosti svého otce si však musel na nástup do úřadu počkat až do letošního roku. Na trůn tak usedne až ve svých 63 letech. Po zesnulém Rámovi IX. zemi krátce vedl zastupující regent a bývalý předseda vlády Prem Tinsuladonda.

Právě s dědictvím popularity svého otce se bude muset nově jmenovaný král vyrovnávat už od počátku své vlády. Zesnulý Ráma IX. byl mezi lidmi vysoce oblíben, což však podporovaly i přísné thajské zákony zakazující jakoukoli kritiku královského majestátu.

Běžní obyvatelé Thajska přitom o svém novém vládci prozatím příliš nevědí. Většinu svého života strávil čerstvě jmenovaný monarcha v cizině, jeho syn dochází do soukromé školy v Německu.

Své poddané si snažil Mahá Vatčirálongkón naklonit alespoň tím, že se po svém otci nechtěl úřadu ihned chopit. Naopak veřejně vyhlásil, že hodlá celý rok truchlit.

Thajský král sice v zemi nemá žádnou praktickou moc, i tak si však dokázal nyní již zesnulý Pchúmipchon Adunjadét lidi získat tím, že v zemi, kde se mezitím vystřídalo celkem 26 vlád, představoval alespoň částečný obraz jistoty a stability. Právě na tuto tradici by chtěl navázat i jeho nástupce.

Podívejte se, kdo je novým králem Thajska.

Reklama

Související témata:

Doporučované