Hlavní obsah

Thajsko se po roce smutku loučí s milovaným králem. V Bangkoku začal obřad zpopelnění

V Bangkoku začal obřad zpopelnění zesnulého krále.Video: AP

 

Reklama

Více než 200 000 truchlících lidí se zatím v Bangkoku shromáždilo na trase, kudy se bude ubírat pohřební průvod ke zpopelnění thajského krále Pchúmipchona Adundéta. Oznámily to místní úřady. Král zemřel loni v říjnu. Dožil se úctyhodných 88 let.

Článek

Pohřební ceremoniál, který trvá pět dní, začal v úterý. Vyvrcholením je právě dnešní obřad zpopelnění ve zlatém pavilonu před královským palácem v thajské metropoli. Očekává se účast čtvrt milionu lidí, včetně představitelů čtyř desítek zemí.

Vlastní obřad začal příjezdem, asi s dvacetiminutovým zpožděním, králova syna a následníka. Nový král Mahá Vatčirálongkón vystoupil z vozu Rolls-Royce v důstojnické uniformě, aby podle tradice jako nový král vedl obřad. Buddhističtí mniši začali s modlitbami.

Thajsko po smrti krále drželo rok oficiální smutek. Král za sedmdesátiletého vládnutí, které provázely politické otřesy, ale i prudký rozvoj této jihoasijské země, představoval pilíř stability.

Ceremoniál je kombinací buddhistických náboženských obřadů a rituálů hinduistických bráhmanů.

Kolem starého města se už před několika dny začaly tvořit dlouhé fronty lidí oděných do černé, kteří čekají na otevření vstupu do prostor, kde se bude konat čtvrteční obřad. Někteří přinesli také obrazy zesnulého Pchúmipchona.

Na místě královského pohřebního obřadu bylo vztyčeno osm konstrukcí, které symbolizují osm hor, jež jsou podle thajského náboženského systému vrcholy univerza. Stavba tohoto komplexu trvala rok. Panovníkovo tělo sem bude dnes převezeno z paláce. Hranici, zdobenou květy ze sedmi druhů santalových stromů, díky které se má panovníkova duše dostat do nebe, zapálí jeho syn.

Pchúmipchon Adundét se těšil nesmírné úctě a oblibě. U politiků měl značnou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V Thajsku se během jeho panování vystřídalo 26 vlád.

Odhadovat popularitu monarchie je velmi těžké. Je totiž chráněna velmi přísnými zákony o urážce majestátu. Pro mnoho truchlících ale zesnulý král ztělesňoval otce národa - a jeho narozeniny se také slavily jako svátek otců.

Reklama

Související témata:

Doporučované