Hlavní obsah

Turistický ráj se otevírá. Očkovaní a pojištění mohou na první ostrov

Foto: Profimedia.cz

Phuket. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ke čtvrtečnímu dni se Thajsko rozhodlo spustit plán, který má vdechnout život cestovnímu ruchu v zemi. Po více než roce se plně očkovaným mezinárodním turistům otevírá populární ostrov Phuket.

Článek

Plavky, opalovací krém, doklad o podstoupené vakcinaci, test mladší 72 hodin a potvrzení o pojistné smlouvě, která bude zahrnovat i možnou léčbu viru ve výši 100 000 dolarů; takhle vypadá část povinné výbavy návštěvníků ostrova Phuket. Ti navíc musí cestovat ze zemí, které Thajsko ve spojení s covidem-19 považuje za nízké nebo střední riziko.

Thajský seznam „bezpečných“ zemí momentálně zahrnuje většinu Evropy a Blízkého východu, Spojené státy, Kanadu, Velkou Británii, Austrálii a Nový Zéland. Cestující z těchto zemí se pak musí na ostrov dopravit přímým letem, jsou však v jednání také spoje s pečlivě kontrolovaným přestupem v Bangkoku.

Turisté, kteří se na ostrov dostanou, pak musí i nadále dodržovat určitá koronavirová opatření, jako je zakrytí úst a nosu rouškou či dodržování rozestupů. Během pobytu musí na vlastní náklady absolvovat také několik testů na covid-19, ty by samozřejmě měly vyjít negativně. Pokud by turisté chtěli cestovat i do jiných zákoutí Thajska, musí na ostrově strávit nejméně 14 dní.

První let dorazil na Phuket v 11 hodin dopoledne tamního času z hlavního města Spojených arabských emirátů Abú Dhabí. Další tři čtvrteční lety vyrazily z katarského města Dauhá, z izraelského Tel Avivu a také ze Singapuru. Dohromady na ostrov přepravily přibližně 400 očkovaných turistů, a to v rámci takzvaného Phuket Sandbox programu.

Plán je podle agentury AP prvním krokem k cíli, který si v červnu stanovil premiér Prajutch Čan-Oča, a to otevření Thajska zbytku světa do 120 dní. „Toto znovuotevření nesouvisí jen s Phuketem, ale také s celou zemí,“ sdělil předseda tamní vlády.

Před pandemií tvořilo odvětví cestovního ruchu přibližně 20 % thajské ekonomiky a 95 % příjmů Phuketu. Ostrov během prvních pěti měsíců tohoto roku ale navštívilo méně než půl milionu návštěvníků, z nichž téměř nikdo nebyl zpoza hranic země. Ve stejném období loňského roku přitom přicestovaly do oblasti více než 3 miliony lidí a z toho asi 2 miliony cizinců.

Thajsko momentálně bojuje s další vlnou koronavirových nákaz a ve zvýšené míře země eviduje také výskyt mutace delta. Mnozí si tak kladou otázku, zda není příliš brzy na lákání turistů. Stát s asi 70 miliony obyvatel momentálně eviduje téměř 270 tisíc nakažených a 2080 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Situace přímo na Phuketu je ale růžovější a denní statistiky se pohybují jen v malých hodnotách. Více než 80 % tamních obyvatel je navíc alespoň částečně očkováno. „Pokud se podíváte na celostátní počet infekcí, dalo by se říct, že nejsme připraveni. Pokud se soustředíte pouze na Phuket (…) řekl bych, že je stoprocentně připravený,“ cituje web CNN Phiphata Ratchakitprakarna, thajského ministra turismu.

Nejistota však panuje i v případě chování turistů, jmenovitě v jejich ochotě dodržovat nastavená omezení. Návštěvníci budou mít pro sebe celý ostrov bez nutnosti karantény a večery mohou trávit v restauracích, například bary a kluby ovšem zůstávají zavřené. Pokud se ale rozhodnutí ukáže jako úspěšné, plánuje Thajsko otevřít i další populární turistické destinace v zemi.

Reklama

Doporučované