Hlavní obsah

Thajsko trápí záplavy. Úřady varují před krokodýly, kteří utekli ze zoo

Jih Thajska sužují záplavy.

 

Reklama

Prudké deště by měly podle meteorologů pokračovat ještě další dva dny. Záplavy už nepřežilo 18 lidí.

Článek

Záplavy sužující jižní Thajsko si vyžádaly nejméně 18 obětí, jeden člověk se pohřešuje. Prudké deště udeřily v několika provinciích, zanechaly za sebou tisíce zničených vesnic a po týdnu trvání ovlivnily život milionu obyvatel. Kromě zničených domovů s sebou vzala voda i více než 1 500 škol a zaplavila úrodnou půdu, jak uvedla thajská vláda.

Meteorologové očekávají, že déšť bude zemi sužovat ještě další dva dny. V provinciích byly zmobilizovány armádní složky, které se snaží zmírnit dopad záplav na obyvatelstvo, poskytují lidem dočasné ubytování a okamžitou lékařskou pomoc.

Do okresu Cha-uat v provincii Nakhon Si Thammarat armáda vyslala dva vrtulníky, které rodinám odříznutým od zbytku civilizace dovážejí jídlo, na ostatní postižená místa dováží nezbytnosti menší loďky.

Thajská policie také varovala obyvatele v provincii Nakchon Sítchammarát před deseti krokodýly, kterým se podařilo utéci z tamní zoologické zahrady. Úřady navíc informovaly, že krokodýli, kteří dosahují délky až pěti metrů, jsou hladoví. Všechny pokusy policie je chytit byly zatím neúspěšné.

Letošní záplavy jsou pro thajskou ekonomiku velmi nešťastné, v toto ročním období je totiž turistická sezóna na samém vrcholu. Monzuny takové šíře jsou podle thajských meteorologů v lednu neočekávané, obvykle je v tříměsíčním období začínajícím v listopadu v zemi relativně sucho a chladno.

Záplavy poničily mnoho oblíbených turistických míst, zejména pláže. Stovky letů musely být odloženy na neurčito, autobusová a vlaková doprava byla přerušena úplně. Někteří cestovatelé se však rozhodli si z potopy nic nedělat a v zatopených ulicích údajně plavou na nafukovacích kruzích a popíjejí. „Turisté si záplavy užívají, fotí se a chodí plavat,” uvedl Nongyao Jirundorn pracující na ostrově Samui.

Reklama

Související témata:

Doporučované