Hlavní obsah

Potápěči dál pátrají po mladých fotbalistech v zatopené jeskyni. Mají nové vybavení

Příbuzní provedli v jeskyni rituál, který volá po nezvěstných.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Skupina thajských fotbalistů je odříznuta v jeskyni už třetí noc. Pátrání pomůže nově zavedená elektřina a také speciální vybavení pro potápěče.

Článek

Do pátrání po 12 mladých fotbalistech a jejich trenérovi se zapojila asi desítka potápěčů. Ti jsou nově vybaveni speciálním bočním úchytem na kyslíkové zásobníky. Lépe se tak dostanou i do těžko přístupných míst. Při předchozích ponorech se potápěčům nepodařilo dostat do velkého prostoru hlouběji v jeskyni, kde by chlapci mohli být.

Do jeskyně byla také zavedena elektřina, která poskytne světlo a větrání a pomůže potápěčům komunikovat s ostatními.

Příbuzní provedli v jeskyni rituál, kdy hráli na bubny a gongy. Dva příbuzní drželi rybářské sítě jako symboly lovu ztracených duší. Organizátor uvedl, že rituál je tradiční způsob, jak ukázat podporu rodinám chlapců.

Vstup do této části jeskyně je velmi malý, zaplavený nejen vodou, ale nyní i pískem a bahnem. Záchranáři nicméně objevili v jeskyni stopy přítomnosti mladých fotbalistů.

Chlapci ve věku 11 až 15 let vstoupili do jeskyně Tcham Luang Nang Non se svým trenérem v sobotu odpoledne. Pátrání po nich odstartovala matka jednoho z nich, která oznámila, že se její syn nevrátil z tréninku.

Rozlehlý komplex jeskyní se rozprostírá na několika kilometrech, má široké komory a úzké průchody. Úřady přesto věří, že chlapci mají stále šanci na přežití.

Reklama

Doporučované