Hlavní obsah

Thajští záchranáři chtějí vyvrtat únikový východ pro uvězněné fotbalisty

Pátrání po skupině fotbalistů a trenérovi pokračuje.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Thajští záchranáři plánují vyvrtat šachtu do jeskyně Tcham Luang. Doufají, že z šachty vytvoří únikový východ z jeskynního komplexu, ve kterém v sobotu uvázla skupina fotbalistů s jejich trenérem.

Článek

Záchrana dvanácti chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich fotbalového trenéra z jeskyně na severu Thajska pokračuje. Skupina se pohřešuje od soboty, kdy jí povodně odřízly únikovou cestu. Do záchranných prací se podle agentury Reuters zapojili také američtí vojáci a britští potápěči.

Přístup do vzdálenějších částí deset kilometrů dlouhého jeskynního komplexu komplikuje voda, která kvůli pokračujícím silným dešťům dál stoupá. Potápěči uvedli, že voda stoupala v některých místech až o 15 centimetrů za hodinu. Záchranáři se proto chystají vyvrtat šachtu, která by posloužila jako alternativní vchod do jeskyně Tcham Luang.

Oficiální thajští činitelé jsou nadále přesvědčeni, že se chlapcům a jejich trenérovi podařilo ukrýt ve vzdálenější části jeskyně a že jsou naživu. Pětidenní čekání je ale stále patrnější na tvářích příbuzných, kteří se již několikátým dnem modlí před vchodem do jeskyně.

Reklama

Doporučované