Hlavní obsah

Thálie se předají on-line, večer doplní reportáže s oceněnými

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Podobu on-line vysílaného večera bude mít 14. listopadu letošní vyhlašování divadelních Cen Thálie.

Článek

Průvodcem večera bude prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka, diváci uvidí minireportáže s držiteli cen za celoživotní dílo, kteří již jsou známi, nebo přímé vstupy s předáváním cen dalším laureátům. Kepka při dnešní on-line tiskové konferenci uvedl, že podoba programu, kterým letos kvůli pandemii koronaviru nebude ceremoniál v Národním divadle, ještě vzniká.

Herecká asociace 2. listopadu zveřejnila nominace, Thálii mají šanci získat více než tři desítky jevištních umělců z divadla, opery, muzikálu a tance. Oznámila také, že ceny za celoživotní dílo získají v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová. Kromě vítězů jednotlivých kategorií pořadatelé 14. listopadu oznámí tři ceny jako překvapení, řekl Kepka.

Česká akademie divadelníků udělí svou cenu za mimořádný přínos českému divadelnímu umění, loni ji jako první dostal Zdeněk Svěrák. Pořadatelé oznámí i držitele ceny za propagaci divadelního umění v televizi a ceny pro umělce do 33 let.

Podoba večera s vyhlašováním vítězů ještě podle Kepky není zcela hotová, budou ale při něm představeni všichni nominovaní. V příštím týdnu budou pořadatelé ceny vítězům předávat buď v jejich bydlišti, nebo tam, kde působí, některým jednotlivě ceny předají v pražském sídle Herecké asociace. Záznamy či fotografie z těchto předávání pak budou při finálovém večeru uvedeny.

Kepka dnes zmínil, že pokud by o to pořadatelé usilovali, bylo by možné i v době platných protikoronavirových opatření večer v Národním divadle bez diváků uspořádat. „Myslíme si ale, že doba není vhodná pro podobné akce. Přišlo nám to nevhodné, nechceme působit, jako bychom neměli jiné starosti než si předávat ceny. Mohlo by to vzbuzovat reakce, které bychom nechtěli,“ uvedl, proč dostal přednost on-line program.

Uvedl, že pokud se příští rok bude moci ceremoniál uskutečnit, plánuje asociace, že by letošní laureáti předávali ceny těm příštím - aby také oni mohli zažít chvíli při ceremoniálu na první české scéně.

Ceny se nově od letošního ročníku budou udílet ne za výkony v uplynulém kalendářním roce, ale za výkony v uplynulé divadelní sezoně. Tu zčásti zasáhla již opatření proti koronaviru, ale porotci se shodují, že loňský divadelní podzim byl na premiéry bohatý a měli z čeho vybírat. Další inscenace zhlédli ze záznamů, některá díla ale přesunuli do hodnocení v příštím ročníku.

Reklama

Související témata:

Doporučované