Hlavní obsah

Bývalý ruský agent mohl být otráven kvůli práci na soukromé zakázce, na pomoc dorazilo 180 vojáků

Bývalý ruský špion, kterého otrávili v Británii, mohl pracovat na soukromé zakázce.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Bývalý ruský špion Sergej Skripal, který byl v neděli otráven ve městě Salisbury patrně nervovým plynem, podle vyšetřovatelů možná pracoval na vlastní pěst pro soukromou firmu. Napsal to britský list The Independent.

Článek

Jednou z vyšetřovaných možností v případě otráveného bývalého ruského exšpiona Sergeje Skripala je podle britského deníku The Independent varianta, že se ho někdo pokusil zlikvidovat kvůli jeho soukromým aktivitám.

Skripal podle vyšetřovatelů mohl v Británii pracovat pro některou soukromou bezpečnostní firmu, přičemž využíval své kontakty na lidi z prostředí tajných služeb. Tím podle zdrojů Independentu mohl vzbudit nelibost jistých lidí v Rusku.

Bezpečnostních firem vedených bývalými členy tajných služeb, je podle Independentu v Británii více. Sergej Skripal zůstává v nemocnici v kritickém stavu stejně jako jeho dcera Julia. Podle britské policie byli otráveni nervovým plynem.

Armáda poslala do Salisbury 180 pracovníků

Britská armáda poslala na místo činu asi 180 specialistů, kteří mají za úkol vyšetřit okolnosti incidentu. Podle BBC se tým skládá z expertů na chemické zbraně a dekontaminaci.

Podle policie si na místo vojáky vyžádala jednotka pro boj proti terorismu. Kromě výpomoci s vyšetřováním mají vojáci z místa odstranit řadu předmětů a vozidel, včetně sanitek, které by ještě mohly být kontaminované.

Veřejnost se podle ministerstva obrany nemá čeho bát. Armáda má situaci pod kontrolou a žádná újma na zdraví civilistům nehrozí.

Skripal byl v minulosti odsouzen za spolupráci s Británií

Skripal v minulosti spolupracoval i s britskými zpravodajskými službami. V roce 2006 byl v tajném procesu odsouzen Ruskem ke 13letému trestu vězení za to, že britské rozvědce MI6 vyzradil desítky ruských agentů. Skripal se přiznal, že jména svých kolegů vyzrazoval za peníze.

V roce 2010 jej Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.

V současné době Skripal podle bezpečnostních úřadů v rámci MI6 nebyl aktivní, nebyl považován ani za ohroženého a tím pádem nedostal novou identitu a v Británii žil pod vlastním jménem.

Reklama

Doporučované