Hlavní obsah

The New York Times končí s politickými karikaturami. Může za to antisemitský vtip?

The New York Times končí s politickými karikaturami.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký deník The New York Times minulý týden oznámil, že nebude vydávat politické vtipy. Vedení deníku uvedlo, že změna byla plánovaná dlouhodobě. Šéf karikaturistů ale naznačil, že krok přišel nedlouho po skandálu s karikaturou amerického prezidenta Trumpa a izraelského premiéra Netanjahua, která byla kritizovaná za antisemitský podtext.

Článek

Kresba zobrazovala amerického prezidenta Trumpa s jarmulkou na hlavě, jak venčí Netanjahua, vyobrazeného jako psa na vodítku s židovskou hvězdou na obojku. Deník se sice omluvil a potrestal editora, který vydání této karikatury povolil, ani to ale nezabránilo kritickým hlasům, jež deník obviňovaly z podněcování antisemitismu.

Karikaturu ztvárnil portugalský kreslíř António Moreira Antunes, který americké televizní stanici CNN řekl, že se rozhodně nemělo jednat o antisemitskou kresbu.

„Chceme pokračovat ve zlepšování formátů názorové žurnalistiky, včetně vizuální žurnalistiky, která zobrazuje jemné nuance, komplexnost a silný hlas rozličných pohledů ze všech vrstev společnosti,” uvedl jeden z hlavních editorů James Bennet.

Patrick Chappatte, šéf karikaturistů v NYT, spojuje rozhodnutí vedení s karikaturou, kterou deník nedávno otiskl: „S povzdechem pokládám své pero, je to spoustu let práce zničené jedním kresleným vtipem, ani ne mým, který ani nikdy neměl být otištěn v nejlepších novinách v zemi.”

Chappatte dodává, že se podle něj nejedná pouze o kreslené vtipy, ale o žurnalistiku a názory obecně. Bennet ubezpečil nyní už bývalého hlavního karikaturistu, že s ním chce deník dále spolupracovat na budoucích projektech. Jeho komentář o kontroverzní karikatuře nijak nekomentoval.

„Přijde mi zvláštní, že by po 170 letech tradice přestaly NYT vydávat karikaturu jen kvůli jednomu vtipu, tomu nevěřím,” okomentoval rozhodnutí amerického deníku český karikaturista Štěpán Mareš v Poledních zprávách na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované